Tot ce trebuie sa stii despre trimestrul 1 de sarcina

/ / Modificat: 2022-09-23
Tot ce trebuie sa stii despre trimestrul 1 de sarcina

La nivel ginecologic, perioada de sarcina este constituita din aproximativ 40 de saptamani (280 de zile), care incep sa fie luate in considerare de la prima zi a ultimei menstruatii. Saptamanile de sarcina sunt impartite in trei perioade: trimestrul 1 de sarcina (0-13 saptamani si 6 zile), trimestrul 2 (14-26 saptamani) si trimestrul 3 (27-40, respectiv pana in momentul nasterii).

Primul trimestru de sarcina este intotdeauna mai dificil pentru mamica din cauza schimbarilor multiple pe care corpul sau le experimenteaza brusc, confruntandu-se, de cele mai multe ori, cu senzatii de greata, disconfort abdominal, stari de ameteala, sensibilitate in zona sanilor. Citeste in continuare si afla tot ce trebuie sa stii despre sarcina pe trimestre, dar si care sunt aspectele de care trebuie sa tii cont, astfel incat micutul sa se dezvolte armonios.

Cum vor arata vizitele medicale in trimestrul 1 de sarcina?

Conform expertilor, imediat cum ai aflat ca esti insarcinata trebuie sa mergi la un control de specialitate, pentru ca medicul sa iti evalueze istoricul medical si pentru a efectua toate testele, analizele necesare. Astfel, o prima vizita consta in efectuarea:

  • evaluarii istoricului medical, unde medicul observa daca suferi de afectiuni periculoase, precum diabet, hipertensiune arteriala, alergii sau anemie sau daca ai mai suferit interventii chirurgicale; tot in cadrul unei astfel de consultatii se verifica si istoricul medical al familiei;

  • evaluarii istoricului ginecologic, unde medicul afla daca mai ai fost insarcinata, daca ai suferit avorturi spontane, sarcini ectopice si care este istoricul menstrual;

  • examenului pelvian, pentru a se identifica pozitia si dimensiunea uterului, varsta fatului si structura osului pelvian;

  • examenului Papanicolau, prin care se identifica posibilele celule anormale;

  • testelor de laborator, printre care se numara si cele de urina (cu scopul detectarii bacteriilor), cele de sange (pentru determinarea grupei de sange), cele de depistare a afectiunilor, cele genetice (pentru a se identifica predispozitia pentru diverse boli);

  • testelor de screening, pentru depistarea bolilor infectioase, printre care se numara si cele cu transmitere sexuala sau infectii ale tractului urinar.

Testele de identificare a grupei sangelui sunt efectuate in trimestrul 1 de sarcina si sunt esentiale pentru determinarea compatibilitatii mamei cu fatul. De exemplu, in cazul in care mama are Rh negativ, iar tatal si copilul au Rh pozitiv, se produce incompatibilitatea, care, din pacate, poate sa duca la aparitia anemiei la fat. Astfel, interventia medicului devine importanta pentru a preveni o  astfel de situatie indezirabila.

In ce consta morfologia fetala in trimestrul 1 de sarcina?

Orice mamica trebuie sa efectueze procedura de morfologie fetala in trimestrul 1 - Vezi aici mai multe detalii. Cu ajutorul acestei investigatii poti sa identifici prezenta multor malformatii sau anomalii. Investigatia trebuie sa fie efectuata in intervalul 11-14 saptamani, pentru ca aceasta este perioada in care diverse anomalii de natura cromozomiala, cum ar fi sindromul Down,  Edwards sau Patau, pot fi depistate.

Prin intermediul morfologiei de trimestrul 1, medicul mai poate sa identifice varsta gestationala, dar si existenta sarcinilor multiple. Iata ce malformatii se pot depista:

  • cerebrale;

  • ale scheletului;

  • cardiace;

  • probleme ale cordonului ombilical, patologii ale organelor genitale sau tulburari la nivelul lichidului amniotic.

Investigatiile de acest fel trebuie sa fie efectuate pe tot parcursul perioadei de sarcina, datorita faptului ca, pe masura ce fatul se dezvolta, anomaliile sunt mai usor de observat. Astfel, efectueaza si morfologia fetala in trimestrul 2, dar si in trimestrul 3. De exemplu, morfologia fetala in trimestrul 3 este capabila sa identifice care este greutatea copilului atunci cand va aparea pe lume, dar si daca plamanii lui s-au dezvoltat in parametri optimi. De asemenea, se pot identifica si cauzele durerilor de burta in sarcina in trimestrul 3.

Ce nu este recomandat sa faci in primul trimestru de sarcina?

Exista o lista cu lucruri interzise in primul trimestru de sarcina de care trebuie sa tii cont, astfel incat micutul tau sa fie sanatos, printre care se numara si:

  • fumatul, atat pasiv, cat si activ; exista riscul ca micutul tau sa se nasca subponderal, fiind mult mai predispus la dezvoltarea bolilor si infectiilor;

  • alcoolul, care poate influenta negativ procesul de crestere a copilasului tau;

  • medicamente luate fara prescriptie medicala;

  • alimente sau bauturi care contin cofeina, cum ar fi cafeaua, bauturile energizante si ceaiul negru;

  • produse lactate nepasteurizate;

  • depunerea unui nivel ridicat de efort, care poate sa provoace si dureri acute de spate;

  • consumarea legumelor sau fructelor nespalate in prealabil;

  • pestele gras, din cauza nivelului ridicat de mercur, care poate sa afecteze sistemul nervos al copilului;

  • zaharul, pentru ca poate sa duca la aparitia diabetului gestational.

Pentru a te asigura ca sarcina se desfasoara adecvat, informeaza-te atent in legatura cu cele trei trimestre de sarcina, cu investigatiile medicale pe care trebuie sa le efectuezi si tine cont de sfaturile medicului specialist. De asemenea, te poti consulta si cu portalul web kid.ro, special conceput pentru viitoare mamici, parinti de bebelusi si copilasi, care iti poate oferi exact informatiile de care ai nevoie.

Trimestrul 1 de sarcina este cel in care organismul mamicii trece printr-o perioada de adaptare la noile schimbari. Aceste schimbari sunt mai mult de natura hormonala, influentand semnificativ starile de dispozitie, provocand aparitia multor senzatii de disconfort. Cu toate acestea, trimestrul al doilea este mult mai prietenos, prezentand simptome mult mai usor de suportat. Nu neglija vizitele la cabinetul medical si tine cont de indicatiile mentionate anterior pentru o sarcina sanatoasa.

sursa foto: https://unsplash.com/photos/NIZeg731LxM

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Trimestrul 1 de sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre