Cum cresti sansele sa concepi gemeni?

/ / Modificat: 2011-04-15
Cum cresti sansele sa concepi gemeni?

Sarcina gemelara este mult mai greu de obtinut decat una singulara. Daca sansele de a avea gemeni identici depind strict de sansa, posibilitatea de a avea gemeni fraternali (care nu seamana perfect intre ei) poate fi influentata de anumiti factori. Exista si cateva metode naturale la care poti apela pentru a-ti spori sansele.

Factori naturali care cresc sansele de a avea gemeni

Tratamentele pentru fertilitate

Administrarea medicatiei pentru stimularea fertilitatii, creste sansele unei sarcini multiple sau gemelare. In prezent, majoritatea femeilor care nasc tripleti, au facut initial un tratament de fertilitate.

Medicatia pentru fertilitate stimuleaza ovarele, crescand numarul foliculilor maturi si astfel a ovulelor. De exemplu, 20-25% dintre femeile care folosesc hormoni eliberatori de gonadotropina, vor obtine o sarcina gemelara sau multipla.


Fertiilizarea in vitro

Desi am mentionat mai sus ca tratamentele pentru fertilitate sporesc sansele unei sarcini multiple, se pare ca dintre tehnicile de reproducere umana asistata fertilizarea in vitro este cea care ajuta cel mai mult la conceperea gemenilor.

Alte metode si tehnici de fertilizare, precum transferul intrafalopian de gameti sau transferul intrafalopian de zigoti, pot determina de asemenea aparitia sarcinilor multiple.

Inseminarea intrauterina
(metoda prin care spermatozoizii sunt injectati direct in uter), nu creste sansele unei sarcini gemelare sau multiple.

Suplimentele cu acid folic


Acidul folic este esential atat inaintea conceptiei copilului, cat si in sarcina. Specialistii sustin ca administrarea lui in preconceptie creste cu 40% sansele de a concepe gemeni. In plus, acesta ajuta si la prevenirea unor malformatii congenitale grave la fat.

Greutatea si inaltimea

Se pare ca greutatea si inaltimea ta pot influenta viitoarea ta sarcina. Specialistii au observat o incidenta crescuta de sarcini gemelare in randul gravidelor supraponderale. Acelasi lucru s-a constatat si in randul celor inalte.

Alaptarea

Alaptarea iti poate creste de 9 ori sansele de a concepe gemeni daca ramai gravida in timpul acesteia. Asadar, daca ai in plan un al doilea copil si vrei sa il faci cat mai repede dupa nasterea primului, atunci prelungeste cat poti de mult alaptarea primului tau bebelus. Desi exista sanse mici de conceptie in timpul alaptarii, daca aceasta se intampla ai sanse mari sa faci gemeni.

Consumul de lactate

Specialistii in sarcini multiple sustin ca femeile care consuma lactate zilnic au de 5 ori mai multe sanse de a concepe gemeni. Nu tine atat de consumul propriu zis de lapte si de efectele lui in organism, ci mai mult de provenienta lui sau a produselor lactate. Astfel ca, se pare ca laptele provenit de la vaci tratate cu hormoni de crestere influenteaza conceptia unei sarcini gemelare.

Conceptia la scurt timp dupa renuntarea la anticonceptionale

La scurt timp dupa renuntarea la anticonceptionale organismul trece prin adevarate furtuni hormonale in incercarea de a se obisnui fara hormonii constanti administrati pana atunci. 

Astfel ca, uneori, in incercarea lui de a echilibra si regla ciclul menstrual poate aparea ovulatia chiar dupa renuntare, desi in mod obisnuit dureaza mai mult. Cand acest lucru se intampla, uneori organismul sufera o stimulare hormonala in exces, iar acest lucru determina ovarele sa elibereze chiar si 2 ovule in locul unuia in acelasi ciclu menstrual. In acest fel, se poate obtine o sarcina de gemelara prin fertilizarea ambilor ovuli.


Varsta

Cu cat incerci sa concepi un bebe la o varsta mai inaintata, cu atat cresc si sansele de a face gemeni. Femeile peste 45 de ani au peste 17% sanse de a obtine o sarcina gemelara. Insa si fertilitatea este mai scazuta la aceasta varsta si conceptia este mai ingreunata. Explicatia consta in faptul ca la aceasta varsta se elimina cantitati mai mari de FSH (hormonul de stimulare foliculara).


Cat de frecventa este sarcina gemelara sau sarcina multipla?



Sarcina gemelara sau multipla a devenit tot mai frecventa in ultimii ani, datorita introducerii pe piata a medicamentelor pentru fertilitate (hormoni), precum si datorita dezvoltarii tehnicilor de fertilizare artificiala (in vitro).

Tratamentele pentru fertilitate cresc sansele unei femei de a avea o sarcina gemelara sau chiar multipla, datorita faptului ca acestea stimuleaza formarea lunara a mai multor foliculi maturi, crescand astfel sansa unei ovulatii multiple. In acest caz apar mai multi embrioni sau gemeni dizigoti (2 ovule fecundate de 2 spermatozoizi diferiti).

Gemenii dizigoti difera de cei monozigoti. Daca pentru gemenii dizigoti este necesara prezenta a 2 ovule, pentru cei monozigoti este suficient un singur ovul care se divizeaza in mod particular imediat dupa fecundare.

Gemeni monozogoti sunt identici din punct de vedere genetic.

Sansa unei femei de a avea o sarcina gemelara este de 1 la 80, iar sansa de a avea o sarcina cu tripleti este de 1 la 80 la puterea a treia.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelusi gemeni Sarcina gemelara Gemeni fraternali Gemeni identici

Articole recomandate

Citeste si despre