Saptamana 2 de sarcina (ovulatia si fecundarea)

/ / Modificat: 2018-01-15
Saptamana 2 de sarcina (ovulatia si fecundarea)

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

Cu fiecare ciclu menstrual, corpul tau se pregateste pentru o sarcina! In primele 7-14 zile ale ciclului, nivelurile de hormoni feminini (estrogen si progesteron) din sange cresc considerabil, pregatind ovulatia si, in acelasi timp, mucoasa uterina, (stratul care captuseste interiorul uterului denumit si endometru) pentru eventuala implantare a unui ovul fecundat.

saptamana 2 de sarcina

Drumul de la ovulatie la blastocist

Sub influenta nivelurilor crescute de estrogen si progesteron, in ovar are lor maturarea folicuilor ovarieni. Foliculii sunt mici formatiuni anatomice in forma de sac care se gasesc in partea externa a ovarului, contin ovule si secreta foliculina. In fiecare luna, intr-unul dintre ovare doar un folicul este "recrutat" si creste pana ajunge de aproape 2 cm.

La aceasta dimensiune, foliculul ovarian se sparge si elimina in apropierea trompei uterine ovulul (sau ovocitul, celula reproducatoare feminina, care poarta informatia genetica de la mama). Acest moment este denumit ovulatie si apare, la femeile cu ciclu regulat, de obicei, in ziua a 14-a.

La numeroase femei ovulatia se asociaza cu o jena dureroasa in abdomenul inferior, astfel ca multe recunosc acest moment. Odata eliminat din ovar, ovulul este captat de trompa uterina. In urmatoarele 12-24 de ore, daca are loc contactul sexual, acest ovul va fi fecundat de unul dintre cele 250 de milioane de spermatozoizi (in medie), eliminati de partenerul tau.

Drumul spermatozoizilor nu este unul usor, doar 400 de spermatozoizi vor supravietui calatoriei de 10 ore de la nivelul vaginului pana in trompele uterine. Dintre acestia, doar unul va reusi sa fecundeze ovulul (dureaza in jur de 20 de minute ca micutul nazdravan sa isi gaseasca drumul spre ovul). Spermatozoidul poarta informatia genetica de la tata.

In urmatoarele 10 pana la 30 de ore, nucleul spermatozoidului se uneste cu cel al ovulului si astfel ele isi vor combina materialul genetic. Daca spermatozoidul prezinta un cromozom Y, bebelusul tau va fi baiat, iar in cazul in care poarta un cromozom X, vei avea o fetita!

Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 2 de sarcina

Odata cu unirea acestor doua celule incepe unul dintre cele mai miraculoase fenomene ale naturii, care dureaza 40 de saptamani si in urma caruia tu vei da viata bebelusului tau.

Ovulul fecundat (denumit acum zigot) calatoreste dinspre trompele uterine spre uter, calatorie ce va tine 3-7 zile, timp in care se va divide in 16 celule identice. Odata ajuns la nivelul uterului, el va lua numele de morula. In zilele urmatoare acesta se va "implanta" la nivelul uterului, in endometrul ingrosat, sub influenta hormonilor feminini, unde isi va continua cresterea si dezvoltarea.

In acest moment, morula ia numele de blastocist (vezi imagine). Masa celulara din interior va deveni chiar embrionul, cavitatea plina de lichid din jur va reprezenta sacul amniotic, iar masa celulara externa va deveni placenta, cea care va oferi oxigenul si substantele nutritive necesare dezvoltarii viitoare a fatului.

blastocist_fecundare_ovul

In momentul in care blastocistul se implanteaza, poti observa aparitia unei sangerari sau a unei secretii vaginale maronii, numita in engleza "spotting" sau "sangerarea de implantare", dar aceasta nu apare la toate femeile. Multe femei confunda aceasta sangerare cu ciclul menstrual normal, desi este mai putina cantitativa si nu are aceleasi caracteristici. De fapt, sangerarea aceasta poate fi unul dintre primele semne de sarcina (impropriu numita "menstruatie peste sarcina").

In momentul acesta esti insarcinata, dar nu vei avea inca simptome de sarcina si nu o vei putea detecta inca prin teste de sarcina. Va trebui sa mai astepti cel putin pana in apropierea zilei in care ar trebui sa iti vina in mod normal menstruatia.

Testele de sarcina detecteaza prezenta sarcinii chiar din primele zile de intarziere a menstruatiei, asa ca poti incerca unul daca ai o intarziere de 1-2 zile. Daca pe test apar doua liniute, atunci Felicitari! Esti insarcinata!

Se pare ca in aceste prime zile dupa fertilizare, avortul spontan este frecvent, chiar inainte de a-ti da seama ca esti insarcinata. El se poate produce din diferite cauze: anomalii genetice ale embrionului incompatibile cu viata, infectii, droguri, medicamente sau substante chimice, alcool si alti factori de mediu nocivi.

Despre conceptie

Medicul tau va calcula data nasterii si varsta gestationala a bebelusului tau in functie de data de inceput (prima zi de sangereare) a ultimei menstruatii. Este foarte important sa stii exact cand a fost ultima ta menstruatie pentru ca medicul sa aprecieze corect varsta bebelusului tau.

De aceea, cand te gandesti sa faci un bebe, e important sa ai un calendar in care sa iti notezi, in fiecare luna, prima zi a sangerarii menstruale. De altfel, acum exista o multime de aplicatii pentru mobil pe care le poti folosi pentru a-ti monitoriza ciclul menstrual. Dezvoltarea bebelusului va avea loc pe o perioada de aproximativ 38 de saptamani de la conceptie, insa adesea este greu de apreciat exact cand a avut loc ovulatia si fecundarea - unirea dintre ovul si spermatozoid, de aceea medicii ginecologi calculeaza 40 de saptamani incepand cu ultima ta menstra.

Exista multe aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare pentru ca insusi procesul de conceptie sa aiba loc. In acest caz, alegerea momentului potrivit este cea mai importanta! In primul rand trebuie sa poti aprecia cat mai bine momentul ovulatiei tale. Exista mai multe metode prin care poti afla cu precizie momentul ovulatiei. Pentru a-ti mari sansele de a concepe, poti avea relatii sexuale cu 48-72 de ore inainte de ovulatie si pana la 24 de ore dupa aceasta.

Aceasta perioada este calculata in ideea de a prinde "in viata" atat spermatozoidul (cei mai "sanatosi" supravietuiesc pana la 72 de ore), cat si ovulul (care supravietuieste nu mai mult de 24-48 de ore de la ovulatie). Nu trebuie sa exista momente de ezitare: ai grija ca tu si partenerul sa puteti petrece cat mai mult timp impreuna in aceasta perioada!

Totusi, inainte de a va retrage in dormitor, ai grija sa citesti cat mai multe despre modalitatile de calculare a ovulatiei, dar si despre semnele ovulatiei pentru a va mari sansele de a concepe un bebelus. Afla care sunt cele mai indicate pozitii sexuale pentru a ramane insarcinata cat mai repede, si cum poti influenta sexul copilului pe care il vei concepe.

Semne care anunta ovulatia

Iata care sunt semnele ce arata ca se apropie ovulatia:

  • Mucus

Pe masura ce te apropii de ovulatie, mucusul devine foarte vizibil, putand fi asemanat cu un albus de ou. Consistenta lui are rolul de a ajuta spermatozoidul sa calatoreasca spre ovul.

  • Dorinta crescuta pentru sex

In preajma ovulatiei apetitul pentru sex este crescut, acest fapt fiind considerat drept o strategie a "naturii" in vederea asigurarii perpetuarii speciei.

  • Miros mai fin

Chiar daca iti pare greu de crezut, sau poate ca nu ai sesizat pana acum, capacitatea ta de a percepe diferite mirosuri este mai dezvoltata in aceasta perioada.

  • Sani mai sensibili

Gratie modificarilor hormonale din apropierea ovulatiei sanii sunt de obicei usor inflamati, facandu-te sa simti o sensibilitate accentuata la nivelul lor.

  • Usoara durere pelviana

In timp ce ovarul elibereaza un ovul, ai putea sa simti mici dureri intr-o parte sau alta a abdomenului (in functie de care ovar elibereaza ovulul in acea luna). Fenomenul este denumit Mittelschmerz, dupa numele doctorului care l-a descoperit.

Analize recomandate pentru fertilitate

Este bine sa faci un consult ginecologic si un set de analize medicale, la indicatia doctorului ginecolg, pentru a vedea starea ta de sanatate generala ca sa poti fi sigura ca esti in forma optima pentru sarcina si pentru bebe.

Ce sa faci in saptamana 2 de sarcina

Nu uita ca, daca iti doresti sa ai un copil si nu ai renuntat la bauturile alcoolice, la fumat sau la medicamente care ar putea afecta dezvoltarea viitorului bebelus, acum este momentul sa o faci, deoarece organismul tau trebuie sa fie cel mai potrivit mediu de dezvoltare a copilului. Acest lucru este foarte important!

Totodata, ai grija sa iei acid folic (ideal ar fi sa incepi sa iei acidul folic cu minim 3 saptamani inainte de a te hotari sa concepi un bebe). Acesta va ajuta la reducerea riscului ca bebelusul tau sa dezvolte malformatii ale sistemului nervos.

Experienta unei viitoare mamici

Andreea ne-a povestit intr-un mesaj experienta ei: "Atunci cand ne-am hotarat sa avem un copil, am avut parte de multe dezamagiri in timp, iar apoi ne-am hotarat sa facem un efort si chiar sa ne "iubim" cu placere, ne-am gandit ca sexul nu poate vatama! Astfel, am pregatit o cina romantica inainte, am aprins lumanari parfumate, iar Radu al meu mi-a imprastiat petale prin tot dormitorul. Chiar ne-am simtit mult mai aproape si... cine stie? Poate bebe a fost conceput chiar atunci, in seara aceea. Dupa cateva luni de incercat, dupa ce ne-am relaxat, asteptam acum un bebe care are personalitate cu siguranta, da din picioare toata ziua!".

Taguri Vitamine sarcina Acid folic sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre