Inhibarea dorintei sexuale in perioada postnatala

/ / Modificat: 2014-01-23
Inhibarea dorintei sexuale in perioada postnatala







Cand ramai insarcinata, incepe o lunga perioada caracterizata de schimbari hormonale specifice. O vreme dupa nastere, acestea continua si in mod fiziologic dorinta sexuala este inhibata. La acest fenomen participa insa si o serie de factori psihici care se pot mentine dupa refacerea completa a organismului.

Cel mai important lucru este acela ca atentia ta este concentrata asupra bebelusului care, fara indoiala, are nevoie de foarte multa grija.

Primele cateva luni dupa nastere sunt dificile pentru tine. Linistea, calmul, dar si disciplina sunt foarte importante pentru cristalizarea unui stil de viata cat mai putin stresant si pentru a crea o atmosfera optima dezvoltarii micutului.



Dar greul parca nu-i atat de greu daca esti optimista si vesela, nu?

Chiar daca are multe motive de bucurie aduse tocmai de copilasul  ei, o mamica poate cunoaste o perioada de depresie. Are multe lucruri de facut, le indeplineste cu brio, dar cand trece prin fata oglinzii si-si vede formele inca mult prea rotunde sau cand se uita la sotul ei si-si aminteste cum erau ei la inceput, se intreaba: "Unde s-au dus toate acestea?".

Sa le luam pe rand. Asa este, copilasul are nevoie de toata grija si dragostea ta. Dar unele mamici au tendinta sa uite complet de sine si spun "Niciodata nu faci prea mult pentru copilul tau!". Oare chiar asa sa fie? Sigur bebelusul nu-si poate schimba singur scutecele si nici nu-si poate citi povesti. Replica psihologilor este ca "Acesta este un semn de anxietate: teama exagerata de boli, accidente si fatalitati. Mamele anxioase devin hiperprotective. Copii lor vor fi ori timizi si lipsiti de atitudine, ori nervosi si rebeli".

Ingrijire la patrat

Alte mamici se simt vinovate daca numai pentru o clipa se ocupa mai mult de ele decat de copilas. Dar pe de alta parte cunosc un usor regret ca nu mai au timp pentru ele insele si ca formele lor sexy sunt pierdute definitiv, coafura nu le mai sade nicicum iar de manichiura nici nu poate fi vorba.


E incontestabil ca bebelusul tau e cea mai importanta fiinta din viata ta dar nu uita ca tu esti cea mai importanta fiinta din viata lui! La randul tau, ai nevoie de ingrijire si atentie. Unde mai pui ca de buna ta dispozitie se va bucura tot copilasul tau.

Stresul si anxietatea mamei se transfera la copil. Dar la fel se intampla si cu optimismul si dragostea de viata.        

Am ascultat multe plangeri de felul celor de mai sus din partea proaspetelor mamici. Iata cateva solutii pe care le propun:

• Ce-i bun pentru copilul tau e bun si pentru tine: alimentatia echilibrata, sportul si... somnul. De ce sa nu va bucurati impreuna de acestea? El se dezvolta armonios, iar tu iti recapeti tonusul fizic si psihic.

• Cura de slabire nu e indicata la mamici, mai ales daca alapteaza, pentru ca provoaca astenie, iar ele au nevoie de energie. O alimentatie bogata in fructe si legume va reduce in timp foamea generata de stres si mancatul pe fuga.

• Cand prepari suc de fructe pentru copilasul tau pregateste mai mult, ca sa ai si pentru tine. Obisnuieste-te sa te asezi cu el si sa consumati impreuna suc sanatos. Copilasul se bucura mult cand face lucruri impreuna cu mamica lui.

• Sportul, de asemenea, puteti sa-l faceti amandoi ca pe o activitate distractiva comuna. Sa-ti dau un exemplu: in joaca pregatiti impreuna incaperea pentru o sedinta de aerobic. Pune un cd cu muzica antrenanta. Copilul face "bicicleta"? Fa si tu! Da rezultate bune pentru abdomen, picioare si spate. Cu siguranta veti crea o atmosfera vesela. Micutul se va distra de minune urmarindu-te cum topai si dansezi prin camera si va dori sa participe si el. Pentru copil joaca este metoda cea mai buna de a invata lucruri noi.

• Cand va faceti plimbarile in aer liber luati o minge cu voi. Ai sanse mari sa inveti de la copilas ultimele noutati din domeniul jocului cu balonul rotund! Dar totodata jucandu-te cu el, vei avea parte de exercitiul fizic de care ai nevoie pentru redobandirea formei fizice.

• O activitate bogata in timpul zilei va va oferi tuturor nopti mai linistite. De ele te vei bucura si tu cu sotul tau.

Sa reluam ideea de la inceputul articolului: stresul firesc al mamei e accentuat si de lipsa unei vieti de cuplu armonioase si echilibrate. Parerea negativa despre propriul corp o impiedica sa-si doreasca trairile erotice de odinioara.

Viata sexuala contribuie la echilibrul interior si pofta ei de viata. Sexul provoaca descarcarea de endorfine. Ele inlatura depresia si te fac sa te simti fericita. Acest fapt a fost indelung cercetat si e dovedit de stiinta medicala. Tot endorinele sunt cele care te ajuta sa capeti o viziune mai optimista asupra vietii. Pe scurt, grija unei familii proaspat imbogatite cu un nou membru devine "floare la ureche"!


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dorinta sexuala Libido femei

Articole recomandate

Citeste si despre