5 lucruri de stiut despre sucuri

/ / Modificat: 2017-04-24
5 lucruri de stiut despre sucuri

Sucurile naturale sunt gustoase, hranitoare si sanatoase. Reclamele produselor din comert sustin cu tarie ca sucurile naturale sunt ideale pentru intreaga familie, de la copii la parinti si bunici. Cu toate acestea, inainte de a le transforma in aliatii tai, este important sa afli o serie de aspecte importante referitoare la sucurile din comert, cat si despre cele pregatite acasa.

Sucurile pot fi impartite in cel putin doua categorii: sucuri bogate in vitamine si sucuri care pot fi etichetate cu usurinta drept "zahar lichid". Pentru a putea face diferenta intre tipurile de suc existente, iata ce ar trebui sa stii:  

Sucurile din legume sunt cele mai sanatoase

Preparate acasa sau cumparate ca atare din magazine, sucurile obtinute din legume sunt cele mai sanatoase. Spre exemplu, licopenul din sucul de rosii scade riscul de aparitie a cancerului de prostata, in cazul barbatilor, in timp ce sucul de sfecla reduce tensiunea arteriala.

Explicatia consta in faptul ca sucurile din legume au un continut mai scazut de zahar decat cele din fructe, insa au adesea o cantitate mai mare de sare. Cand nu le pregatesti acasa, cauta in magazine sucuri de legume pe a caror eticheta sa fie precizat "100% natural" si "fara zahar adaugat". Totodata, poti cauta sortimente de sucuri de legume cu un continut redus de sare.

Atentie la bauturile cu aroma de fructe

Sucurile naturale nu ar trebui niciodata inlocuite cu cele pe a caror eticheta este trecut "aroma de fructe". Explicatia consta in faptul ca sucurile cu aroma de capsune, mere, portocale etc. nu contin decat o cantitate foarte mica de fruct autentic, restul fiind coloranti si alti aditivi nocivi. In plus, sucurile cu aroma de fructe includ si o cantitate mare de indulcitor, cel mai adesea fiind vorba despre siropul de porumb cu un continut ridicat de fructoza.

Cu alte cuvinte, acest tip de sucuri este sarac in nutrienti, avand in schimb un numar mare de calorii. Retine ca sucurile cu aroma de fructe cu un continut mare de zahar pun in pericol sanatatea copiilor, consumul lor determinand obezitate si alte probleme de sanatate inrudite.

Consuma sucuri naturale in cantitati moderate

Sucurile naturale, fara adaos de zahar, reprezinta alegerea perfecta pentru parinti si copii, deopotriva. Cu toate acestea, sustin specialistii, continutul ridicat de zaharuri al sucurilor naturale obtinute din fructe ar trebui sa genereze un consum moderat al acestor produse.

Astfel, chiar daca sucurile din fructe sunt ticsite cu vitamine si antioxidanti, circa 200 ml de suc de mere, spre exemplu, poate ajunge sa contina o cantitate de zahar comparabila celei dintr-un baton de ciocolata! Asadar, medicii nutritionisti recomanda un consum de sucuri de fructe nu mai mare de 1 pahar de aproximativ 200 ml pe zi.

Alege sucurile naturale potrivite

Intrucat este necesar sa limitezi consumul de sucuri de fructe la un singur pahar pe zi, este important sa te asiguri ca optezi pentru fructele potrivite. Variantele sunt numeroase, insa in capul listei se afla sucul de rodii. Chiar daca are un continut ridicat de calorii si de zahar, sucul de rodie este bogat in antioxidanti care protejeaza creierul si tin la distanta cancerul.

O alta alegere excelenta o reprezinta sucul de merisoare. Acest fructe mici si rosii sunt ticsite cu vitamina C, element vital unui sistem imunitar sanatos. De asemenea, sucul natural de merisoare, fara adaos de zahar, reduce si riscul de instalare a infectiilor de tract urinar.

Alte fructe de padure al caror consum este recomandat, ca atare sau sub forma de suc, sunt afinele. Specialistii sustin ca un consum regulat de suc natural de afine contribuie la mentinerea sanatatii creierului. Totodata, afinele pot tine la distanta problemele de memorie specifice inaintarii in varsta.

Alegeri inspirate si foarte sanatoase pentru intreaga familie sunt si alte fructe, precum cele de acai, ciresele, strugurii rosii si prunele. Nici sucul natural de portocale, atat de popular la micul dejun, nu ar trebui ignorat, cu precizarea ca, desi foarte sanatos, are un nivel mai scazut de antioxidanti decat sucul de fructe de padure.

Dilueaza sucul natural cu apa

Copiii se vor multumi rareori cu un sigur pahar de suc natural pe zi. Pentru a rezolva problema si a nu-i oferi celui mic o cantitate prea mare de suc natural, alege sa diluezi sucul cu apa. In acest fel, ii vei putea oferi mai multe portii pe durata intregii zile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sucuri Sucuri naturale Sucuri copii

Articole recomandate

Citeste si despre