Avertismentul unui cunoscut medic din Romania: „Nu mai dati asta copiilor!”

/ / Modificat: 2022-07-25
Avertismentul unui cunoscut medic din Romania: „Nu mai dati asta copiilor!”

Atunci cand vine vorba despre alimentatia copiilor, parintii sunt preocupati sa le ofere celor mici cele mai bune alimente si bauturi, pentru a se asigura ca se dezvolta sanatos si echilibrat. In ceea ce priveste bauturile, multi parinti aleg sa le ofere celor mici sucuri de fructe proaspat stoarse (fresh-uri), gandindu-se ca este o alternativa sanatoasa la sucurile pline de zahar din comert si ca nu are ce sa le faca rau. La prima vedere, asa este: un suc din portocale proaspat stoarse este la fel de sanatos ca o portocala intreaga, mancata de copil, nu-i asa? In realitate, lucrurile stau diferit insa, atrag atentia medicii si specialistii in nutritie.

Mihail Pautov, unul dintre cei mai cunoscuti medici din Romania, moderatorul emisiunii MediCOOL de la Antena 1 si autor a numeroase materiale video despre sanatate, pe care le posteaza pe conturile sale de social media, trage un semnal de alarma. El a publicat un mesaj video in urma cu cateva zile, in care explica de ce nu ar trebui sa le oferim copiilor fresh de portocale.

„As vrea sa previn toti parintii care dau fresh de portocale copiilor sai, din ratiuni de sanatate. E cazul sa va opriti! Sa scoti continutul din portocala, sa separi sucul de tot restul de fibre este ca si cum ai sari cu parasuta fara sa ai o parasuta in spate. Pentru ca sucul care rezulta are o concentratie de 10% de zahar, este aceeasi concentratie pe care o au Cola, Pepsi, Fanta, Sprite si poti enumera sucurile astea mai departe. Practic, la fiecare 100 ml de suc de portocale, avem 10 grame de zahar. Concret, fresh-ul de portocale este efectiv Fanta cu putina vitamina C.

Si nu spun neaparat ca nu e bun, dar depinde: bun pentru ce? Daca copilul acela urmeaza sa alerge intr-un maraton sau sa inoate 80 de bazine, poti sa ii dai acel fresh de portocale pentru ca il va consuma. Altfel, daca un copil are o activitate normala si bea un pahar de fresh de portocale o sa aiba o crestere mare de glicemie, o crestere mare de insulina si ceea ce faci este efectiv sa-i distrugi sanatatea de mic. Iar ulterior tot acel zahar se transforma in grasime si se depoziteaza sub forma de trigliceride in celulele copilului.”, a explicat medicul.

Cea mai importanta sursa de hidratare pentru copii ar trebui sa ramana, asadar, apa. In sezonul cald mai ales, trebuie sa ne asiguram ca micutii beau suficienta apa, mai ales daca fac efort fizic sau petrec mult timp in soare si caldura. Limonada, fructele si legumele proaspete, ceaiurile - contribuie si ele la hidratare, insa nu ar trebui in niciun caz sa inlocuiasca apa.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Doctor pediatru Sucuri copii

Articole recomandate

Citeste si despre