Sucurile de fructe si dintii copiilor. Pericolul ascuns din bauturile “sanatoase”

/ / Modificat: 2023-02-28
Sucurile de fructe si dintii copiilor. Pericolul ascuns din bauturile “sanatoase”

Chiar daca multi parinti nu sunt constienti de acest lucru, sucurile de fructe au efecte nocive asupra dintilor copiilor. Se intampla frecvent ca, cu buna intentie de a le oferi copiilor ceva sanatos, sa le ofere aceste bauturi care ascund zaharuri si acizi daunatori pentru dinti.

Cum dauneaza sucurile de fructe dintilor copiilor

In 2017, Academia Americana de Pediatrie (AAP) a publicat o declaratie prin care recomanda ca sucurile de fructe sa fie evitate la copiii cu varsta sub 1 an. Argumentul este ca astfel de bauturi, la varste fragede, nu ofera niciun beneficiu nutritional si interfereaza cu alimentatia de care bebelusii au cu adevarat nevoie: laptele matern sau laptele praf cu proteinele, grasimile si mineralele pe care le ofera.

In cazul copiilor cu varsta de peste 1 an, aceeasi publicatie recomanda sa se ofere doar sucuri de fructe proaspete sau reconstituite in proportie de 100 %, ca parte a unei diete sanatoase. De asemenea, aceasta precizeaza ca aceste bauturi nu sunt un bun substitut pentru fructele proaspete. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestea contin mai mult zahar si calorii, iar consumul excesiv poate contribui la cresterea in greutate si la aparitia cariilor dentare.

Zaharul din sucurile de fructe afecteaza dintii

Toate zaharurile, fie ca sunt rafinate sau naturale, sunt folosite de bacteriile din gura pentru metabolism. Acesti germeni fermenteaza carbohidratii simpli si produc acizi capabili sa demineralizeze tesuturile dure ale dintilor. Daca aceasta pierdere de minerale este frecventa si sustinuta in timp, apare caria dentara.

Multe alimente si bauturi naturale, cum ar fi laptele si fructele, contin zaharuri. Astfel, chiar daca sucurile nu au zaharuri adaugate, ele le contin in mod natural si pot duce la aparitia cariilor dentare. Mai mult, daca sucurile contin zaharuri adaugate, daunele sunt mult mai mari.

Pe de alta parte, zaharurile din sucuri si lapte devin si mai daunatoare daca aceste bauturi sunt oferite copiilor in sticle. Culcatul bebelusilor si adormitul cu biberonul este o practica comuna si daunatoare. Prin tetine, aceste lichide raman in gura pentru perioade lungi de timp. Acest comportament este legat de aparitia cariilor din copilarie, care progreseaza rapid si provoaca o mare distrugere a dintilor.

Acizii din sucurile naturale de fructe pot dauna dintilor copiilor

Bauturile din fructe contin, de asemenea, acizi naturali care pot afecta dintii copiilor. Acizii prezenti pot eroda smaltul dentar si actioneaza in acelasi mod ca si cei produsi de bacterii. Aciditatea din gura provoaca pierderea mineralelor din dinti, facandu-i slabi, sensibili si sensibili la carii.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sucuri copii Sucuri naturale Bauturi copii Sucuri naturale

Articole recomandate

Citeste si despre