De ce nu doarme bebe? 3 cauze posibile pe care aproape toti parintii le ignora

/ / Modificat: 2017-06-06
De ce nu doarme bebe? 3 cauze posibile pe care aproape toti parintii le ignora

Daca nici bebelusul tau nu doarme noaptea si te trezeste des, acesti factori mai putin cunoscuti ar putea fi cauza.

O multime de proaspeti parinti marturisesc ca au si uitat de cand nu au mai avut parte de o noapte dormita cap – coada. Leganat, diverse accesorii cu muzica pentru bebe, hranit – parca nimic nu functioneaza in astfel de situatii, nu-i asa? Exista cateva motive mai putin stiute si care se ascund in spatele unui copil care se trezeste des in timpul noptii.

1. O simtim si pe pielea noastra, o simte si bebe, dar o ignoram adesea sau ii gasim diverse explicatii eronate

Cu siguranta, si tie, ca adult, ti s-a intamplat sa simti ca te mananca nasul, ca aerul din casa e uscat sau ca pielea „te tine”. Bebelusii simt si mai acut asta si daca noi, adultii, ne-am obisnuit cu diverse astfel de senzatii si nu ne trezim din cauza lor, bebelusii se trezesc din somn si plang la orice mic disconfort. Asadar, o cauza frecventa a somnului intrerupt si agitat al nou-nascutilor este aerul uscat din incapere.

Umiditatea optima in camera in care doarme bebe este cuprinsa intre 50 si 65% si o poti obtine foarte usor cu astfel de umidificatoare de aer. De altfel, astfel de aparate nu sunt de ajutor numai in timpul noptii si pentru a avea parte de un somn linistit, ci si pentru a tine departe alergiile, iritatiile si senzatia aceea de disconfort provocata de aerul uscat. Aerul prea uscat poate duce la aparitia crustelor la nasucul bebelusilor, dar si la uscarea si iritarea pielii lor atat de sensibile.

Nivelul de umiditate din locuinta este importanta si pentru adulti, nu doar pentru copii. Este o conditie de baza a mediilor sanatoase.

2. Un factor ignorat sau tratat gresit de foarte multi parinti

Un alt aspect extrem de important este reprezentat de temperatura din incapere. Din dorinta de a-si proteja copii, parintii ii imbraca prea gros in timpul noptii sau seteaza centrala termica la o temperatura prea ridicata. Este o greseala foarte frecventa care ii provoaca disconfort in timpul noptii. Pediatrii spun sa urmezi o regula foarte simpla – daca parintele se simte bine la o anumita temperatura, si copilul va fi confortabil – asadar, el nu are nevoie de mai multa caldura.

Gandeste-te cand de inconfortabil te simti in noptile fierbinti de vara cand te intorci de pe o parte pe alta si intorci perna doar ca sa simti putina racoare. Daca in camera e prea cald sau l-ai imbracat prea gros, cam asa se simte si bebelusul tau. In primele saptamani de viata se recomanda o temperatura cuprinsa intre 21 si 24 de grade Celsius, insa, dupa 5-6 saptamani, ea ar trebui sa fie de 18-20 de grade.

3. Verifica si fa ordine in programul de somn

Oamenii, in general, si bebelusii, in special, functioneaza foarte bine dupa programe clare si bine stabilite. Probabil ai observat si tu ca dupa o perioada in care te-a trezit alarma de la ceas la 6.00, corpul iti da trezirea in mod natural, pentru ca s-a obisnuit cu acest program. Ei bine, la fel functioneaza si organismul bebelusului tau, dupa ore si reguli bine stabilite. Asadar, pentru ca el sa doarma pe tot parcursul noptii, ar trebui sa ai un program al orelor de somn si sa-l respecti negresit. La inceput va parea greu de implementat, dar in 1-2 saptamani vei vedea ca bebe se obisnuieste cu el. Secretul este sa fii consecventa.

Tu ai luat in calcul pana acum acesti factori?

Sursa foto: Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somnul bebelusului Somn agitat bebelusi Program somn bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre