Teniaza la copii (panglica)

/ / Modificat: 2011-11-22
Teniaza la copii (panglica)

Teniaza este o boala parazitara provocata de prezenta in tractul intestinal a unui vierme cu aspect de panglica. Infectia aste adesea asimptomatica, dar se poate raspandi cu usurinta in conditii precare de igiena. Dupa infectare un singur parazit adult supravietuieste in intestin si produce zeci de mii de oua ce ajung in fecale.

Raspandire

Consumul de carne de vita sau de porc cruda sau gatita la temperaturi prea scazute duce la ingestia chisturilor larvare de tenie care se dezvolta apoi in intestin.

Teniaza este de obicei asociata cu doua specii de paraziti: Taenia solium, ale carei larve se transmit prin consumul de carne de porc si Taenia saginata, ale carei larve pot ajunge in sistemul digestiv prin consumul de carne de vita.

Doua specii similare de paraziti intestinali sunt Dyphyllobotrium latum, taenia lata, care se transmite prin consumul de carne de peste si Hymenolepis nana, ce poate fi transmisa prin ingestia de insecte.

Simptome

Teniaza poate fi uneori asimptomatica, dar in cele mai multe cazuri pot fi observate urmatoarele simptome, de o intensitate medie:

  • greata si varsaturi;
  • dureri abdominale;
  • scaderea apetitului;
  • scaderea in greutate;
  • dureri de cap.

Dupa ce simptomele au provocat o vizita la medic si diagnosticul a fost confirmat, este recomandat ca si membrii familiei micutului sa se supuna testelor pentru a determina daca au fost infectati cu panglica.

Foto: cfile6.uf.tistory.com

Complicatii

Viermele intestinal care a provocat teniaza poate creste pana la o lungime de cativa metri si poate supravietui in organism timp de zeci de ani. Din cauza lungimii viermelui care se incolceste, teniaza poate provoca obstructie intestinala.

Larvele de Taenia solium pot migra in alte zone ale corpului, afectiune denumita cisteroza. Larvele pot ajunge in:

  • in creier (neurocisteroza), unde pot duce la crize convulsive si la lesinuri, prin cresterea presiunii intracraniene;
  • in ochi, unde pot duce uneori chiar si la pierderea vederii;
  • in inima, unde pot provoca probleme cardiace.

Cand boala a fost provocata de Taenia saginata, complicatiile pot include apendicita sau necroza de pancreas.

Tratament

Tratamentul teniazei necesita o doza unica, pentru uciderea viermelui si a larvelor. Pastila de niclosamid, praziquantel sau albendazol se mesteca incet pe stomacul gol pentru a-si face efectul.

Taenia solium este eliminata in scaun, in timp ce Taenia saginata poate fi eliminata oricand.

In cazul complicatiilor provoca de migratia larvelor, copilul poate avea nevoie de tratament cu corticosteroizi si anticonvulsivante.

Prevenire

Deoarece ouale parazitului sunt prezenta in fecale, igiena corecta dupa folosirea toaletei este absolut necesara pentru a evita infectarea altora sau chiar autoinfectarea repetata.

Spalarea mainilor cu sapun si apa calda cel putin 20 de secunde dupa folosirea toaletei si inainte de masa reduce riscul transmiterii parazitului.

Teniaza poate fi prevenita prin evitarea carnii care nu are un aviz sanitar-veterinar si prin gatirea temeinica la temperatura corecta a carnii de vita si de porc. Aceste masuri de prevenire nu tin insa de copil, care este responsabil doar pentru igiena proprie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boli digestive

Articole recomandate

Citeste si despre