Medicul pediatru Mihai Craiu, avertisment pentru parinti: Atentie la enterovirusuri in pragul sezonului rece!

/ / Modificat: 2023-10-31
Medicul pediatru Mihai Craiu, avertisment pentru parinti: Atentie la enterovirusuri in pragul sezonului rece!

Toamna adevarata si temperaturile scazute se lasa asteptate. Totusi, ne aflam, din punct de vedere calendaristic, in pragul sezonului rece. Poate ai crede ca racelile si virozele respiratorii sunt cele de care trebuie sa iti feresti copilul cel mai mult, insa un alt "dusman" tacut pandeste in umbra: rotavirusurile.

Medicul pediatru Mihai Craiu a lansat recent un avertisment pentru parinti pe pagina Spitalul Virtual pentru copii, cu privire la intensificarea circulatiei virusurilor digestive ce pot provoca gastroenterita acuta, sau boala diareica acuta, celor mai mici membri ai familiilor noastre.

Virusurile cu tropism digestiv si neplacuta diaree pot sa apara oricand, chiar si in sezonul rece, cea mai raspandita, potrivi statisticilor, fiind infectia cu diferite tipuri de rotavirus. Acest virus este chiar mai des intalnit in sezonul rece si produce forme grave de boala diareica acuta, avertizeaza dr. Mihai Craiu.

"37% din toate decesele produse de complicatii ale BDA sunt produse de Rotavirus. Si 50% din spitalizarile pentru BDA in tari dezvoltate unde nu exista vaccinare antirotavirală.

Introducerea vaccinarii in tari foarte diferite climatic (Polonia, Israel, Costa Rica) arata un efect pozitiv major (reducere mortalitate si spitalizari).

Concluzia - spalati-va corect pe mâini si exersati cu cei mici aceasta manevra. Nu exista copil de gradinita sau scoala care sa nu poata invata corect acest gest.

Cat priveste vaccinarea, ea poate fi efectuata cu vaccinurile aflate acum in uz doar la sugarul mic. Nu se poate face la prescolar sau scolar", atrage atentia dr. Mihai Craiu, pe retelele de socializare.

Care sunt simptomele infectiei cu rotavirus

Potrivit articolelor de specialitate, simptomele infectiei cu rotavirus pot sa apara la 2-3 zile dupa infectare. Acestea sunt:

  • febra
  • diaree
  • varsaturi
  • deshidratare
  • somnolenta accentuata
  • apatie, irascibilitate
  • rinoree si dureri in gat.

FOTO: Captura YouTube

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pediatru

Articole recomandate

Citeste si despre