La cat timp dupa ce te lasi de fumat poti ramane insarcinata?

/ / Modificat: 2011-04-06
La cat timp dupa ce te lasi de fumat poti ramane insarcinata?

Fumatul dauneaza grav sanatatii tale, sarcinii, copilului si tuturor celor din jurul tau. Insa dauneaza si conceptiei si incercarii tale de a-ti indeplini un vis: acela de a fi mama! Inainte de a ramane insarcinata este bine sa iei in calcul ideea renuntarii la acest viciu.

Cu cat timp inainte trebuie sa te lasi de fumat inainte de a concepe?

Bebelusul tau ar putea fi complet sanatos si neafectat de nicotina daca renunti la tigari cu cel putin o luna inainte de a concepe. Indicat ar fi ca la momentul conceptiei sa nu ai niciun pic de nicotina in corp, din moment ce aceasta este un vasoconstrictor. Acest lucru inseamna ca ingusteaza vasele de sange – inclusiv cele ale placentei si ale fatului.

Fumatul activ, precum si cel pasiv, reprezinta un risc foarte mare in sarcina si creste foarte mult sansele de avort spontan sau malformatii congenitale.

Plan pentru a te lasa de fumat inainte de sarcina

Este indicat, recomandat, absolut necesar, dar destul de greu de realizat. Implica multa vointa si suport. Astfel ca, specialistii s-au gandit sa iti dea o mana de ajutor in acest sens:

Saptamana 1

Pune un post-it pe frigider sau un mic calendar! Noteaza in el cate tigari fumezi in fiecare zi dintr-o saptamana. Nu este nevoei sa incerci sa le raresti. Acum vrei sa obtii doar o statistica a numarului lor.

Saptamana 2

Uita-te pe calendarul saptamanii trecute si identifica ziua in care ai fumat cel mai mic numar de tigari. Sa spunem ca ai fumat 10 cel mai putin. Acesta va fi numarul de tigari maxime pentru saptamana aceasta. In nicio zi a saptamanii nu vei depasi 10 tigari. Daca ti se par totusi prea putine si e prea dificil sa fumezi doar atat, mareste un pic numarul, dar nu renunta. Ideea este sa gasesti un numar de tigari care sa iti fere satisfactie si pe care sa nu il mai maresti, ci dimpotriva sa incepi sa il reduci ulterior.

Saptamana 3

Toata saptamana aceasta vei fuma cu o tigara mai putin. De exemplu, daca ai identificat ca 12 sau 10 este numarul care-ti ofera confortul psihic si satisfactia necesare (de saptamana trecuta), toata saptamana aceasta vei fuma cate 11 sau 9 zilnic. Nu trebuie sa le reduci prea drastic. Totul trebuie sa fie treptat.

In continuare vei incerca sa reduci progresiv numarul in urmatoarele saptamani. Incearca sa vezi cate saptamani iti trebuie pana la a scapa corpul complet de nicotina. Aceasta metoda, spun specialistii, este una destul de usoara si nici nu are ca efect secundar sevrajul provocat de renuntarea brusca la acest viciu.

Atunci cand ajungi sa nu mai fumezi deloc timp de o luna, poti incerca sa ramai insarcinata. Sigur ca pe langa aceasta metoda ai nevoie si de un pic de vointa si de suport din partea celorlalti. Nu trebuie sa treci singura prin asta, apeleaza la ajutorul partenerului sau al familie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fumat efecte sanatate Fumat sarcina Fumat conceptie Preconceptie

Articole recomandate

Citeste si despre