Cum abordeaza Ioana Ginghina tema fumatului cu fiica ei adolescenta: ”A vorbi cu calm este singura cale”

/ / Modificat: 2024-04-02
Cum abordeaza Ioana Ginghina tema fumatului cu fiica ei adolescenta: ”A vorbi cu calm este singura cale”

 

Parintii de adolescenti se confrunta cu tot felul de provocari. Copiii pot cadea foarte usor in capcana viciilor si este important ca parintii sa gestioneze corect aceasta situatie. Ce spune Ioana Ginghina despre fumat si vapat in randul adolescentilor. 

Ioana Ginghina este impotriva fumatului

Actrita Ioana Ginghina este mama unei adolescente de 15 ani. Ruxandra creste alaturi de mama ei si de noul sot al acesteia, insa are o relatie buna si cu tatal sau, Alexandru Papadopol. Artista nu a facut un secret din faptul ca varsta adolescentei a adus multe provocari pentru ea, insa le-a depasit cu brio. Este momentul in care adolescentii se lasa influentati mai mult de anturaj decat de familie si este foarte usor sa cada in anumite capcane. 

Fumatul, vapatul, consumul de alcool sau chiar de substante interzise sunt frecvente in randul adolescentilor la aceasta varsta. Ioana Ginghina a abordat acest subiect intr-o postare pe blogul ei. Actrita este de parere ca singura cale de rezolvare a situatiilor dificile cu adolescentii si cu copiii, in general, este comunicarea. 

Vedeta a marturisit ca este impotriva fumatului de orice fel, ea fiind nefumatoare. Astfel, vestea ca dispozitivele de vapat si tigarile electronice vor fi interzise minorilor a bucurat-o si a linistit-o. 

Ce facem daca il prindem pe copil fumand

De-a lungul timpului, actrita a lucrat cu multi copii, la atelierul de teatru pe care il conduce. De asemenea, a luat contact si cu psihologi, pentru a reusi sa inteleaga mai bine emotiile celor mici si pentru a putea sa comunice eficient cu ei. Actrita are un sfat pentru parintii de adolescenti care isi prind copiii fumand. Ioana Ginghina spune ca este important ca parintele sa inteleaga motivul pentru care copilul s-a apucat de fumat. Apoi, sa se inarmeze cu multa rabdare si calm. 

”Dar, ce facem daca ne prindem copilul fumand? Cum il convingem sa se opreasca? Ce trebuie sa facem? Cum ne descurcam? In primul rand, trebuie sa ne analizam propriile emotii in calitate de parinti si sa facem un plan pentru a aborda problema. In al doilea rand, trebuie sa intelegem de ce copilul fumeaza. Motivul nu este neaparat pentru ca se razvrateste si nici pentru ca suntem parinti iresponsabili. In al treilea rand, trebuie sa ne pregatim cu rabdare si calm pentru o investitie de timp pe termen lung in discutii calme si profunde”, a scris actrita, pe blogul ei. 

”A vorbi cu calm este singura cale”

Ioana Ginghina mai spune ca parintele trebuie mai intai sa se calmeze si sa nu reactioneze la primul impuls. Confruntarea cu adolescentul atunci cand suntem nervosi nu va duce la nimic bun. 

”Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa ignoram sentimentele. Inseamna sa ne procesam, sa le simtim, sa le lasam sa iasa – inainte de a vorbi cu copilul nostru. A vorbi cu calm este singura cale catre o rezolvare.

Conversatiile reusite cu tinerii despre fumat (si despre consumul de substante in general) au loc atunci cand copilul vede ca este in siguranta. Daca punem intrebari de genul: ajuta-ne sa intelegem de ce faci asta astfel incat sa putem fi alaturi de tine, avem mai multe sanse sa obtinem un raspuns pozitiv. Insa chiar si cu aceasta atitudine, putem avea reactii destul de reactive din partea adolescentului.

Daca, totusi, intram in conversatie nervosi, furiosi, exprimandu-ne dezamagirea, un raspuns defensiv din partea copilului este aproape garantat. Putem confrunta copilul fara sa intram intr-un conflict, iar acesta este scopul. Chiar daca copilul este suparat, furios sau defensiv, daca ne pastram calmul si cu inima deschisa, in cele din urma vom reusi sa il ghidam spre conversatia productiva pe care trebuie sa o avem”, a mai transmis actrita, in articolul de pe blog

FOTO: Instagram

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fumat copii Fumat efecte sanatate

Articole recomandate

Citeste si despre