Fumatul in timpul sarcinii dubleaza riscul aparitiei mortii subite la bebelusi

/ / Modificat: 2019-03-13
Fumatul in timpul sarcinii dubleaza riscul aparitiei mortii subite la bebelusi

Fumatul in sarcina este foarte periculos, iar noile cercetari evidentiaza faptul ca acest viciu este daunator pentru copil, ducand chiar la moartea subita a acestora.

Chiar si o singura tigara pe zi fumata in timpul sarcinii dubleaza riscul ca un copil sa moara subit, potrivit unui nou studiu publicat in Pediatrics.

Pentru femeile care au fumat de la 1 la 20 de tigari pe zi, sansele de aparitie a mortii subite a sugarului au crescut cu 0.7 cu fiecare tigara suplimentara fumata.

Cercetatorii cred ca in cazul in care nicio femeie nu ar mai fuma in timpul sarcinii, ar putea fi impiedicate aproximativ 800 de decese subite din cele 3.700 care au loc anual in SUA.

Autorii studiului au analizat obiceiurile mamelor fumatoare din SUA si nasterile care au avut loc in perioada 2007 - 2011. Din cele 20 de milioane de nasteri, mai mult de 19.000 de decese au fost cauzate de moarte subita.

Cercetatorii au analizat, de asemenea, modul in care fumatul inainte de sarcina si inlaturarea in timpul sarcinii afecteaza riscul aparitiei mortii subite. Mamele care au fumat cu trei luni inainte de sarcina si au renuntat in primul trimestru aveau inca un risc mai mare de aparitie a mortii subite la sugar comparativ cu mamele nefumatoare. Femeile care si-au redus consumul de tigari pana la trimestrul al treilea au inregistrat o scadere de 12% a riscului, comparativ cu mai mult de jumatate dintre fumatoarele gravide care nu au redus numarul tigarilor in timpul sarcinii.

"Cea mai importanta tactica este ca femeile sa inteleaga ca renuntarea la fumat inainte si in timpul sarcinii conduce de departe la cea mai mare reducere a riscului de moarte subita la bebelus", spune autorul studiului Tatiana Anderson. "Femeile insarcinate care nu pot renunta la fumat, ar trebui sa inteleaga ca fiecare tigara pe care o pot elimina va reduce sansele ca copilul lor sa moara brusc si in mod neasteptat", mai spune autoarea studiului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fumat Fumat in sarcina Fumat sarcina Consecinte fumat sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre