Fumatul in adolescenta afecteaza plamanii si greutatea viitorilor copii (studiu)

/ / Modificat: 2021-07-14
Fumatul in adolescenta afecteaza plamanii si greutatea viitorilor copii (studiu)

Fumatul este un viciu in legatura cu care primim o multime de avertismente, pe toate caile, dar care pentru multi se arata un adversar mult prea puternic. Daca nu reusesti sa renunti (sau sa nu te apuci deloc) pentru tine, poate o poti face pentru viitorii tai copii.

Inclusiv pe pachetele de tigari regasim cateva avertismente cu privire la efectele nocive ale fumatului pentru copii. Toate femeile insarcinate stiu ca ar trebui sa renunte la fumat sau sa nu stea in medii in care este mult fum de tigara. Si totusi ce este atat de rau la el? Dincolo de efectele devastatoare pe care fumatul le are, pe termen lung, asupra organismului, poate cel mai rau lucru este faptul ca dam un exemplu rau celor mici, care sunt mai predispusi la a se apuca de fumat daca au vazut asta acasa.

Sanatatea generatiilor viitoare depinde de adolescentii de azi

De ani intregi faptul ca fumatorii sunt din ce in ce mai tineri reprezinta o problema pe care toate statele lumii incearca sa o contracareze. Au interzis vanzarea produselor din tutun minorilor; au marit taxele si accizele pentru produsele din tutun, fapt reflectat si in pretul final al acestora, pentru a descuraja cumpararea; au interzis tigarile cu mentol si alte arome, pentru a le face mai putin atragatoare pentru cei mici, carora li se pare "cool" sa fumeze, dar nu suporta prea bine gustul si mirosul tigarilor obisnuite. Si, cu toate acestea, (prea) multi adolescenti si chiar copii se apuca de fumat.

Efectele fumatului la adolescenti se intind pe generatii

Un studiu realizat de Universitatea din Bergen (Norvegia) a concluyionat ca fumatul in adolescenta are repercusiuni asupra viitorilor copiilor si chiar a copiilor lor, in special in cazul baietilor. Surprinzator, nu? Te-ai fi gandit ca doar in cazul femeilor poate fi vorba de a transmite mostenitorilor anumite probleme provocate de fumat. Ei bine, nu!

Potrivit OMS, anual mor, la nivel mondial, in jur de 6 milioane de persoane din cauza unor boli legate de fumat, iar cifra se preconizeaza ca ar putea ajunge la 8 milioane in 2030. Studiul norvegienilor, publicat in European Respiratory Journal, subliniaza importanta acordarii unei atentii sporite tabagismului la adolescenti, care ar putea provoca daune functionarii plamanilor copiilor si inclusiv ai nepotilor lor. De retinut ca studiul include efectele vaping-ului si ale tigarilor electronice.

Perioada prenatala si cea prepuberala sunt momente de mare importanta in dezvoltarea celulelor, in special a celor germinale. Tocmai de aceea cercetatorii sunt de parere ca stilul de viata si factorii de mediu influenteaza sanatatea respiratorie provocand schimbari epigenice transmise prin celulele germinale masculine. Concret, stilul de viata din adolescenta influenteaza sanatatea descendentilor.

Consumul de tutun, vape sau tigari electronice la varste fragede nu afecteaza doar functia pulmonara a viitorilor copii, ci ii va face predispusi la obezitate, sustin cercetatorii, care atrag atentia ca este nevoie de masuri mult mai drastice menite sa previna consumul de nicotina, ale carui efecte se pot intinde pe mai multe generatii.

Taguri Fumat conceptie Fumat copii Fumat efecte sanatate

Articole recomandate

Citeste si despre