Ciclul menstrual - ce produse folosim?

/ / Modificat: 2012-04-21
Ciclul menstrual - ce produse folosim?


 


Un pas important pentru a-ti imbunatati capacitatea reproducatoare este sa intelegi cum apare menstruatia in fiecare luna. 



Menstruatia inseamna eliberarea periodica de sange, tesut, fluid si mucus din organele reproducatoare ale femeilor mature din punct de vedere sexual. 

Scurgerea dureaza de obicei 3-6 zile in fiecare luna si este cauzata de o reducere brusca a cantitatii de estrogen si porgesteron. 

Hormonii sunt cei care guverneaza acest proces. Hormonii sunt o substanta chimica, produsa de un organ, o glanda sau celule speciale, care este transportata prin sange pentru a regla activitatea anumitor organe. 

Echilibrul si interactiunea acestor hormoni regleaza evenimentele specifice care au loc pe durata ciclul menstrual.

Factori ca nutritia, stresul, exercitiile si starea emotionala pot influenta felul in care actioneaza hormonii si senzatiile noastre din timpul ciclurilor. 

Pubertatea


Hormonii isi incep activitatea la aparitia pubertatii si mai multe tipuri de hormoni sunt implicate. 

Trebuie sa retinem ca acesti hormoni sunt prezenti de obicei numai in cantitati mici si ca relatia dintre nivelurile hormonale este cea care conteaza. 

Cand se produce un dezechilibru, pot aparea foarte multe iregularitati menstruale. 

Eumenoreea este menstruatia normala, regulata care dureaza cateva zile (de obicei 3 pana la 5 zile, dar orice menstruatie care dureaza intre 2 si 7 zile e considerata normala). 

Cantitatea medie de sange care se pierde in timpul menstruatiei este de 35 mililitrii, dar o cantitate cuprinsa intre 10 si 80 mililitrii e considerata normala. 

Multe femei observa, de asemenea, cand este eliminat endometrul care apare ca un tesut amestecat cu sange. O enzima denumita plasmina – continuta in endometru – tinde sa opreasca coagularea sangelui. 

Din cauza eliminarii de sange, femeile au nevoie de mai mult fier decat barbatii pentru a preveni deficienta acestuia in organism. Multe femei au crampe uterine, denumite si dismenoree, in aceasta perioada. 

S-a creat o adevarata industrie pentru furnizarea de medicamente care sa trateze aceste crampe, precum si produse igienice pentru a avea o menstruatie mai usoara.

Produse pentru menstruatie


 

Majoritatea femeilor folosesc ceva care sa absoarba sau sa adune sangele menstrual. Exista mai multe metode disponibile. 

  • Servetele igienice (prosoape igienice) sau absorbante – Bucati de material oarecum dreptunghiulare purtate pe lenjeria intima pentru a absorbi fluxul menstrual, uneori prevazute cu "aripioare", bucati care se pliaza pe chiloti, si/sau un adeziv situat pe spatele absorbantului pentru a-l fixa mai bine. 

    Absorbantele sintetice disponibile sunt facute din vata sau produse sintetice, de obicei albe, cu o captuseala din plastic. 

    Unele servetele igienice, in special cele mai vechi pe piata, sunt fixate cu ajutorul unui dispozitiv gen curea, in loc de lipici sau aripioare. 

  • Tampoane – Cilindrii dispensabili dintr-un amestec tratat de vascoza/bumbac sau numai din lana, de obicei albi, care sunt introdusi in vagin pentru a absorbi fluxul menstrual.

  • Comprese – Tampoane dispensabile dintr-un amestec de lana si vascoza/bumbac tratat care sunt asezate pe labiile interne pentru a absorbi fluxul menstrual. 

  • Ventuze menstruale dispensabile – Un dispozitiv ferm, flexibil in forma de ventuza purtat in interiorul vaginului pentru a aduna fluxul menstrul. 

    Pe langa produsele pentru fluzul menstrual, companiile farmaceutice furnizeaza de asemenea produse – medicamente anti-inflamatoare de obicei non-steroidale (MAINS) – pentru reducerea durerii provocate de crampele menstruale

    Se pare ca unele plante, cum ar fi dong quai si frunza de zmeura, ajuta de asemenea la ameliorarea durerilor menstruale, totusi nu exista dovezi stiintifice.  

    Alina Sica

    Redactor Copilul.ro
  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Ciclul menstrual Menstruatia

    Articole recomandate

    Citeste si despre