Scoala de stat sau scoala particulara?

/ / Modificat: 2013-09-13
Scoala de stat sau scoala particulara?

Scoala de stat sau scoala particulara... Aceasta este dilema parintilor generatiei moderne de copii cand vine vorba de o educatie cat mai buna a prichindelului lor. Asigura scoala particulara un mediu mai sigur si mai bun din punct de vedere academic decat o scoala de stat? Tu unde iti dai copilul?

Ce factori influenteaza decizia in alegerea tipului de scoala pentru copil?

Scolile de stat sau publice sunt cele care sunt finantate din bugetul statului fara a fi nevoie sa platesti ceva cand il inscrii la scoala. Cele private se autofinanteaza si de aceea presupun un cost anual/lunar pentru toti anii de studiu ai copilului. In momentul in care te gandesti sa iti dai copilul la una dintre aceste scoli, trebuie sa ai in vedere mai multi factori:

  • costurile (in functie de bugetul alocat);
  • reputatia scolii;
  • marimea scolii si numarul de elevi dintr-o clasa;
  • siguranta;
  • programele speciale pe care le ofera;
  • locatia;


Sa le luam pe rand si sa vedem ce ofera fiecare scoala in parte.


alegere_scoala_publica_privata 

Costurile

Pana la urma totul se rezuma la costuri. Sunt mult aspecte de luat in considerare, dar bugetul este esential pentru ca de el depinde alegerea pe care o faci. In timp ce scolile publice sunt gratuite, cele private presupun costuri de scolarizare. Unele dintre ele primesc plata lunara, altele anuala. Asadar, inainte de a te gandi macar sa dai copilul la o alta scoala decat publica, analizeaza bugetul familiei. Daca exista finante pentru o scoala privata mergi in cautarea celei mai bune oferte si asigura-te ca respectiva institutie merita fiecare banut.

Reputatia academica

De obicei, scolile particulare tind sa aiba o reputatie mai bine consolidata, fiind adesea implicate in concursuri si competitii de renume. Insa exista si scoli publice extrem de bune, care au o reputatie excelenta. Acesta este un criteriu de luat in seama, insa nu este decisiv in alegerea ta. Altele sunt mai importante.

Marimea scolii si numarul de elevi dintr-o clasa

Marimea unei scoli, dar si numarul de elevi dintr-o clasa sunt foarte importante pentru ca acestea reusesc sa iti formeze o idee despre ceea ce ofera scoala respectiva si sunt corelate cu capacitatea institutiei de a duce la indeplinire obiectivele propuse. Scolile mari, cu multi elevi si cu clase supraaglomerate sunt greu de administrat si de controlat. Scolile publice au tendinta de a fi mari si aglomerate.

In scolile particulare clasele sunt formate din putini elevi, care au mai multe sanse la educatie si la a beneficia de servicii educationale de calitate. Copiii sunt mai bine supravegheati si li se acorda o atentie individuala mai mare.

Siguranta

Acesta este unul dintre cele mai importante criterii, pentru ca siguranta copilului primeaza in alegerea ta. Se pare ca aceasta este mai bine asigurata de scolile private, desi scolile publice au facut progrese importante in privinta asigurarii unui mediu sigur pentru elevi.


scoala_educatie_copii

Programele speciale

Sunt unele dintre punctele din oferta scolilor care iti atrag cel mai mult atentia. Vrei intotdeauna ce e mai bun pentru copilul tau, mai ales din punct de vedere academic. Cand vine vorba de oferta scolilor, cele care au cele mai multe programe speciale au de castigat in ochii tai.

Asadar, daca vrei sa iti dai prichindelul la o scoala performanta din punct de vedere educativ, atunci scolile private sunt cele mai indicate. Spre deosebire de scolile publice, care sunt sarace in astfel de oferte (desi se straduiesc in ultima vreme) din cauza fondurilor insuficiente de la stat, sistemul privat poate asigura o multime de ocazii copiilor sa invete ceea ce le place si ii ajuta pe mai departe.

Locatia

Locatia ramane un punct esential pe lista ta de criterii de selectie, indiferent ca e vorba de sistem public sau privat. Cel mai indicat este ca scoala sa fie foarte aproape de casa. In acest fel, nu trebuie sa iti faci prea multe griji legate de siguranta micutului tau si ai acces mai usor la institutie pentru a-l duce si a-l lua de la scoala. Bonusul pe care il au scolile private este ca multe dintre ele ofera in costul anual si transport gratuit de la scoala acasa si invers.

In oricare dintre cele 2 tipuri de institutii ai da copilul, important este sa te asiguri ca ofera un mediu educational sigur si ca serviciile educationale sunt de cea mai buna calitate. Educatia din scoala este esentiala pentru turnura pe care o ia viitorul profesional al copilului tau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scoala privata Alegere scoala copii Educatie copii Scoala Pregatire scoala copii

Articole recomandate

Citeste si despre