Cum iti pregatesti copilul pentru primul an de scoala?

/ / Modificat: 2016-08-11
Cum iti pregatesti copilul pentru primul an de scoala?

Primul an de scoala reprezinta o experienta extraordinara pentru copil, insa pe cat este de frumoasa, pe atat este de solicitanta si presarata cu o multime de schimbari si informatii noi, care-l pot speria si epuiza usor. Nu lasa scoala sa-l ia prin surprindere! Familiarizeaza-l cu tot ce se intampla in salile de clasa si pregateste-l din timp pentru schimbarile care vor avea loc in viata lui! Iata cateva trucuri utile care-l vor ajuta sa faca mai usor tranzitia de la gradinita la scoala!

Cultiva-i pasiunea pentru citit!

Pasiunea pentru citit trebuie dezvoltata inca de la varsta de bebelus, pentru a se inradacina printre obiceiurile copilului la scoala. Este recomandat ca cititul povestilor sa devina o rutina in programul lui zilnic, inca din primele zile de viata si pana la varsta scolara, cand aceasta activitate va fi incurajata de profesori.

Daca in primii ani de viata ai copilului, vei fi responsabila cu mentinerea acestui obicei, din primul moment in care invata sa recunoasca litere si sa citeasca propozitii, este indicat sa-i predai lui stafeta. Incurajeaza-l mereu sa citeasca singur si sa descopere universul magic al povestilor.  

Incurajeaza-l sa exploreze tot timpul lucruri si experiente noi!

Procesul invatarii incepe inca din fasa, cand copilul asimileaza informatii noi din mediul inconjurator si invata sa foloseasca jucarii, sa recunoasca chipuri si sa-si foloseasca manutele. Pe masura ce creste, curiozitatea ii va fi ghid in explorarea lucrurilor din jur.

Este recomandat sa-l stimulezi constant sa exploreze lucruri noi, reprezentand principala forma de invatare la varste mici. Daca invata elementele naturii din drumetii si plimbari ori culorile din lucrurile dimprejur, copilul va vedea invatatul ca pe un proces interesant si distractiv.

Daca ai grija sa faci din invatatul numerelor sau adunarilor si scaderilor un joc amuzant si distractiv, copilul nu va mai considera lectiile si temele o povara, ci o metoda de a descoperi lucruri interesante.  

Invata-l sa scrie!

Scrisul si cititul reprezinta baza invataturii la copii si fundamentele educatiei la scoala. Chiar daca va deprinde cu adevarat tainele scrisului la scoala, nu strica sa-ti inveti copilul sa scrie cateva litere inca de dinainte de a intra in clasa intai.

Ajuta-l sa-si faca prieteni noi si sa fie sociabil!

Scoala reprezinta un mediu in care copilul isi face prieteni noi. Insa pentru ca interactiunea cu noii colegi sa decurga fara probleme, micutul trebuie sa aiba principalele abilitati sociale deja dezvoltate, inca din anii de gradinita. Invata-l de timpuriu bunele maniere, formulele de politete, cum sa socializeze cu copiii noi, dar si cum sa-si aleaga prietenii.

Introdu jocurile de rol printre activitatile lui!

Jocurile de rol sunt importante in dezvoltarea copilului, intrucat il transpun in diverse scenarii si situatii imaginare sau in pielea unor personaje, ajutandu-l sa le inteleaga mai usor. Daca vrei ca micutul sa ia contact cu mediul scolar inainte de a intra prima oara in sala de clasa, joaca-te cu el de-a profesorul si elevul, pentru a-l ajuta sa inteleaga mai bine ce se va intampla la ore.

Tu cum te gandesti sa-ti pregatesti copilul pentru primul an de scoala, astfel incat sa-l intampine cu bratele deschise si multa dorinta de invatare? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pregatire scoala copii Scoala copii Invatare copii Citit copii Jocuri rol copii

Articole recomandate

Citeste si despre