Creste un copil pasionat de calatorii

/ / Modificat: 2014-08-14
Creste un copil pasionat de calatorii

Calatoriile au un rol esential in dezvoltarea armonioasa a copilului, oferindu-i satisfactii si experiente unice, din care are mereu de invatat ceva nou. Iti doresti ca cel mic sa dezvolte o pasiune pentru calatorii, insa momentan, te lovesti de lipsa de entuziasm a acestuia si de crizele de furie pe care le isca de fiecare data cand trebuie sa plecati in vacanta. Nu lasa ca aversiunea fata de calatorii sa ia amploare in dezvoltarea celui mic. Iata cateva sfaturi pentru cresterea unui copil caruia sa ii placa sa calatoreasca!

copil-calatorii-glob

Incepeti cu drumetii aproape de casa

Daca stii ca cel mic nu este pasionat de drumuri lungi si epuizante, incearca sa-i dezvolti pasiunea pentru calatorii cu destinatii aflate in apropierea orasului in care locuiti. Du-l la munte sau la mare si arata-i intotdeauna cat de distractive sunt deplasarile in afara orasului. Incearca sa-i evidentiezi avantajele pe care le are atunci cand calatoreste - descopera lucruri interesante, admira peisaje fantastice, cunoaste prieteni noi, cumpara suvenire etc.  

Dezvolta-i pasiunea pentru geografie

Cumpara-i un atlas, un glob pamantesc si alte instrumente utile cu care sa-i dezchizi apetitul pentru o lectie de geografie. Apoi, vorbeste-i despre tot ce vede in atlas, prezinta-i atractiile fiecarei zone parte, dar si fauna si flora fiecarei tari in parte. Incurajeaza-l sa se joace si sa puna degetul pe o anumita regiune pe glob, apoi povesteste-i despre principalele atractii care-i pot face cu ochiul acolo: parcuri tematice, castele, palate, gradini zoologice, muzee, dulciuri traditionale etc.

Copilul va deveni mai entuziasmat de ideea de a calatori in astfel de zone, daca va sti ca in Franta poate merge la Disneyland si se poate intalni cu eroii lui preferati sau ca in Elvetia poate degusta zeci de sortimente delicioase de ciocolata etc.  

Implica-l in pregatirea calatoriilor

copil-calatorii

De la stabilirea destinatiilor de vacanta si pana la pregatirea bagajelor, copilul trebuie implicat in toti pasii planuirii vacantelor. Este un mod simplu si eficient de a-i arata celui mic cat de fascinante pot fi aceste voiaje, inca de dinainte de a ajunge la destinatie. De fiecare data cand alegeti o destinatie de vacanta, vorbeste-i despre obiectivele turistice si distractiile care il asteapta acolo. Alege exact activitatile care stii ca il vor face nerabdator sa ajunga mai repede acolo.  

Citeste-i carti amuzante si interesante despre natura

Ajuta copilul sa descopere si cunoasca mai bine natura inconjuratoare prin intermediul lecturii. Exista in librarii o multime de carticele cu tema naturii. Indiferent ca sunt basme, povesti sau poezii, orice carte despre natura este utila pentru a-i dezvolta pasiunea pentru calatorii si dragostea fata de mediul inconjurator.  

Nu il coplesi cu informatii si activitati in timpul calatoriei

Din dorinta de a-i face calatoria mai frumoasa si sejurul mai distractiv, ai tendinta de a coplesi copilul cu tot soiul de informatii si activitati, care il obosesc. Chiar daca intentia ta este buna, atunci cand cel mic este bombardat, minut de minut, cu cate o informatie noua sau cu cate un joc nou, oboseste repede si devine irascibil.

Uneori, este mai indicat sa lasi lucrurile sa vina in mod natural si sa fii mai relaxata atunci cand calatoresti cel mic. Nu programa totul de dinainte si nu ii aglomera programul. Din cand in cand, intreaba-l si pe el ce doreste sa faca in calatorie, ce activitate ii place cel mai mult si permite-i sa-si faca propriul program.

Creati-va amintiri si pastrati suvenire

De fiecare data cand plecati in calatorii sau vacante, faceti cat mai mai multe poze si cumparati cateva suvenire pe care sa le puneti la pastrare, in cutia cu amintiri de acasa. Din cand in cand, scoateti cutia din dulap si depanati amintiri din fiecare calatorie pe care ati facut-o pana la momentul respectiv.

Punctati activitatile distractive si momentele haioase ale fiecarei destinatii in parte, astfel incat copilul sa se indragosteasca de calatorii si sa realizeze cat pot fi de frumoase si distractive.

Mai cunosti si alte sfaturi sau metode prin care sa dezvolti pasiunea pentru calatorii copilului? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Calatorii copii

Articole recomandate

Citeste si despre