Diferenta de fus orar la copii, probleme si solutii

/ / Modificat: 2011-07-06
Diferenta de fus orar la copii, probleme si solutii

diferenta_fus_orar_organismDiferenta de fus orar se resimte ca o stare de iritabilitate, insomnie, indigestie sau dezorientare provocata de calatoriile la distante foarte mari. Aceasta problema afecteaza copiii, mari si mici, in aceeasi masura ca pe parinti. Afla cum se manifesta diferenta de fus orar la copii, ce probleme apar si cum il ajuti sa o depaseasca mai usor!

Care sunt simptomele diferentelor de fus orar la copii?

Diferenta de fus orar afecteaza somnul, alimentatia si intreaga stare de spirit a unui copil. Atat bebelusii, cat si copiii mai maricei pot suferi la fel de mult de pe urma diferentei de fus orar.

Simptomele includ:

  • oboseala, chiar extenuare;
  • iritabilitate;
  • imposibilitatea de a adormi noaptea (dupa noua ora);
  • lipsa concentrarii;
  • dureri de cap.

deshidratare_cauza_obosealaCum ajuti copilul sa faca fata diferentei de fus orar?

Pune-l sa bea cat mai multe lichide!

Primul motiv pentru care organismul se resimte in urma diferentei de fus orar este deshidratarea. Cu cat bea mai multa apa si se mentine hidratat, cu atat va resimti mai putin simptomele.

Da-i sa manance gustari sanatoase, fara zahar!

Consumul de alimente bogate in zahar si in alte alimente nesanatoase "stoarce" copilasii de energie. Diferenta de fus orar consuma foarte multa energie, de aceea este indicat ca aceasta sa nu fie irosita inutil. Ci dimpotriva, sa fie aprovizionata constant, pentru ca altfel simptomele se vor inrautati si vor deveni din ce in ce mai greu de suportat.

Tine-l treaz pe timpul zilei!

Incearca sa il ajuti sa doarma toata noaptea si sa eviti sa il culci in timpul zilei. Cu cat organismul se obisnuieste sa stea mai repede treaz pe timpul zilei, cu atat organismul se va adapta mai usor tranzitiei.

Adopta obiceiuri si schimba orele de trezire in functie de locatia in care ajungi!

Poti sa obisnuiesti copilul cu noul ritm de viata si schimbarile care se vor produce daca le introduci treptat in viata lui, inca de dinainte de plecare. Sa zicem ca exista o diferenta de fus orar de 6 ore intre cele 2 locatii. Atunci incearca sa adopti ora de culcare si trezire a copilului in functie de cum vor fi acolo. Nu poti face o trecere brusca si sa il culci cu 6 ore mai tarziu sau mai devreme, dar poti incerca treptat cu cate 20 de minute in fiecare zi.

Poti obisnui copilul mai usor sa se trezeasca mai tarziu in fiecare dimineata. Astfel, va adormi si mai tarziu noaptea. De exemplu, daca ajungi sa il faci sa se trezeasca la 11:00 a.m., inseamna de fapt 5:00 p.m in tara in care vei ajunge, ceea ce o ora rezonabila de trezit. Putin cam matinala, dar macar nu e in miezul noptii.

De asemenea, poti urmari obiceiurile culinare si orarul de masa de acolo. Unele tari iau cina mai devreme sau mai tarziu ca altele. Afla si incearca sa calculezi cam la ce ora ar inseamna sa mananci cina in tara in care esti. Si incearca sa apropii cat mai mult orele de masa de noul program de acolo!

jucaria_preferata_vacantaIa un obiect de confort al copilului in calatorie!

Nu uita acasa obiectul in prezenta caruia copilul se simte cel mai bine. Poate fi vorba de un animal de plus, de o paturica sau o alta jucarie. Il va ajuta sa se simta mai relaxat si sa faca fata mai bine simptomelor. Daca micutul are si o jucarie fara de care nu poate dormi cu atat mai bine. O poti folosi pentru a incerca sa il adormi mai repede cand ajungeti la destinatie.

Fa un program flexibil de vacanta in primele zile!

Nu programa activitati extenuante sau care necesita prea multa energie foarte multa in primele 2 zile de cand ajungeti la destinatie. Copilul nu va fi in stare si, cel mai probabil, nici voi. Intreaga familie are nevoie de o reincarcare a bateriilor si de o perioada in care sa se adapteze noului fus orar. Odihniti-va la plaja, in pat, pe langa hotel si faceti plimbari scurte.

Pune-l sa faca miscare fizica inainte de culcare!

Cu siguranta ca nu ii va fi foarte somn dupa noul orar de dormit. Dar se stie ca miscarea fizica are, printre altele, si efectul de somnifer natural. II ajuta pe copii sa consume energia si sa ii induca starea de somn.

Copiii au tendinta sa se adapteze complet noului fus orar abia dupa 5 nopti petrecute la destinatie. Asa ca trebuie sa ai in vedere perioada de stat in vacanta, daca nu vrei ca atunci cand abia va obisnuiti cu somnul si trezitul sa fie cazul sa o luati de la capat cu diferenta de fus orar.

diferenta_de_fus_orar_ceas_biologicCe este diferenta de fus orar si care sunt cauzele ei?

Diferenta de fus orar apare atunci cand ceasul intern (biologic) al organismului este dat peste cap. El este incadrat ca fiind o tulburare de ritm circadian. Atunci cand calatoresti de la est la vest si invers cu avionul apare aceasta stare fiziologica care are tendinta de a supara ritmul circadian al organismului.

Ceasul intern al organismului nu se mai sincronizeaza cu evenimente externe de mediu cu care eera obisnuit si devine "confuz". Orice calatorie care are o diferenta de fus orar mai mare de 2 ore forteaza organismul sa se adapteze noului ritm de viata si noilor conditii de mediu.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Calatorii copii Vacanta copii

Articole recomandate

Citeste si despre