7 lucruri neobisnuite pe care le face un copil de 3 ani

/ / Modificat: 2017-06-27
7 lucruri neobisnuite pe care le face un copil de 3 ani

Varsta de 3 ani este minunata! Micutul tau a inceput deja sa vorbeasca si sa alerge prin parc, mai repede decat ti-ai fi putut inchipui. Face o multime de lucruri cool, care te amuza si te fac mandra, de el dar mai are si comportamente ciudate, pe care inca te chinui sa le intelegi. Vede lucruri pe care tu nu le vezi, vorbeste singur in intuneric si isi face aparitia in locuri neasteptate din casa. Daca esti mai slaba de inima, poti avea un soc!

Unul dintre trucurile preferate ale copiilor de 3 ani este sa se furiseze in patul parintilor in toiul noptii. Unii sunt atat de abili, incat adultii nici nu realizeaza cand au venit sau cand au plecat. Uneori, simti greutatea unui corp alunecand peste tine, inca ametita de somn, si realizezi ca pustiul tau a dormit, iar, intre tine si sotul tau. Iar acum s-a dus cel mai probabil la bucatarie, asteptand sa-i servesti micul dejun.

Furisatul in stil ninja nu este decat una dintre numeroasele abilitatile neobisnuite pe care un copil de 3 ani le poate dobandi. Iata inca alte 7 lucruri la fel de ciudate:

1. Vorbeste cu el insusi

Daca pustiul tau a trecut deja de faza cand tragea de timp, inainte sa mearga la culcare, batandu-te la cap, timp de doua ore, sa-i citesti sapte povesti, sa-i aduci apa si sa-l pui la olita, daca in sfarsit ti se pare ca a inteles ca ora de somn e sfanta, pregateste-te pentru inca o surpriza. Poti auzi sunete iesind din camera lui, noaptea. Copilul tau ii canta ursuletul de plus cantecelul de leagan pe care tu i l-ai cantat in urma cu o ora, sperand ca va adormi.

In alte nopti, poti sa-l auzim povestind cate in luna si-n stele, singur, in intuneric. Unele fraze iti suna cunoscute, asemanandu-se izbitor cu fragmentele din ultima poveste citita. Copilul nu face altceva decat sa-si imite mama, in incearcarea de a-si adormi ursuletul de plus preferat.

2. Te intreaba daca vezi ceva sau pe cineva care nu este in camera

Multi oameni cred despre copiii mici ca sunt conectati la o alta dimensiune si ca au capacitatea de a vedea si de a comunica cu forme de viata invizibile sau cu spectre din lumea spiritelor. Inchipuie-ti ca stai de vorba cu copilul tau, tolanita frumos in pat si el te intreaba dintr-o data, cu o privire ingrijorata pe fata, ce e “chestia aia din spatele tau”. Mare-ti va fi supriza cand, intorcandu-te linistita in ideea ca iti vei surprinde sotul sau un alt membru al familiei, pus pe glume, vei constanta ca nu mai e nimeni cu voi in camera.

In popor, se spune ca bebelusii care nu au fontanela inchisa comunica cu Dumnezeu. O alta credinta este ca ei vad aura oamenilor sau campul energetic care inconjoara orice fiinta vie. Oamenii de stiinta care au incercat sa explice fenomenul sustin ca este vorba de o putere mai mare de observatie, dar si de un spectru vizual mai apropiat de cel UV/ infrarosu. Acest lucru ar explica de ce copiii vad lucruri care adultilor le scapa, din cauza datorita diminuarii acestei aptitudini, odata cu maturizarea organismului.

O explicatie fascinanta, pur stiintifica, vine din domeniul fizicii cuantice. Lumea in care traim ar avea 10, ba chiar 11 dimensiuni. Doar 4 sunt perceptibile adultilor. Copiii insa par sa perceapa mult mai multe, insa acest lucru nu a fost inca demostrat.

3. Isi face aparitia in locuri in care nu te astepti

Copiii de 3 ani sunt pusi numai pe sotii. Sunt capabili sa se distreze singuri, ascunzandu-se prin toate colturile casei si bagadu-te in sperieti. Nu trebuie sa stai intr-un palat, ca sa-ti pierzi copilul prin casa. Asemena matelor, au capacitatea sa deschida dulapuri si sa se vare in cele mai tainice cotloane. Daca nu esti cu ochii pe ei non-stop, risti sa-i gasesti mancand paiete sau nasturi in sifonier.

4. Iti tipa acelasi lucru iar si iar, de parca e cuprins de streche

Insusirea vocabularului are si consecinte neasteptate. Copilul tau poate decide intr-o buna dimineata ca nu vrea altceva de mancare decat fulgi de porumb. Nu conteaza ca nu i-ai dat nciodata sa manace asa ceva. Copilului i s-a pus pata. Si tipa in urechea ta “fulgi de porumb”, “fulgi de porumb”, de 10 ori la rand, ca sa te faca sa intelegi ca treaba e serioasa si ca el nu va accepta compromisuri.

5. Ii place sa te linga pe fata

Nu se stie de ce, dar unii copiii de 3 ani au o placere nebuna sa te linga pe fata. Nasul tau reprezinta pentru ei cea mai buna inghetata si n-o sa scapi pana nu "te gusta" de cateva ori.

6. Nu se lasa pacalit de zambetul tau fals

Poti sa te dai peste cap in fel si chip, ca sa-l convingi ca esti vesela. Copilul tai de 3 ani va ghici ca zambetul tau este unul fortat. Cand ai o zi proasta si incerci sa-ti ascunzi tristetea de el, pustiul tau te va intreba inevitabil de ce nu esti fericita.

Copilul mic este asemenea unui burete care absoarbe emotiile celor din jur. Invariabil, simte cand ti-e bine si cand ti-e greu. N-ai alta sansa, decat sa-i explici, pe intelesul lui, ce se intampla cu tine. Iti va da o replica pe care n-o vei uita niciodata: “Am eu grija de tine, mami, pentru ca eu te iubesc!”

7. Poate supravietui fara prea multe alimente

Multe mamici dau adevarate batalii pentru a-si convinge copiii sa manance un pic mai mult. Daca ar fi dupa ei, s-ar multumi cu un bol de cereale la micul dejun, cateva bucatele de carnita la pranz si doua lingurite de branza de vaci, cu un sfert de felie de paine la cina.

Pediatrii te linistesc. Nevoile calorice ale unui copil de 3 ani sunt destul de scazute, deoarece nu mai creste in ritmul in care erai obisnuita. Prin urmare, nu este necesar sa-l alergi prin toata casa, incercand sa-l convingi sa manace iaurt cu banane sau piure de morcovi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportamentul copilului

Articole recomandate

Citeste si despre