Get Adobe Flash player

Dezvoltare si Comportament

Constipatia la copilul de 2 ani

03 Martie 2012

In absenta unei afectiuni organice, constipatia la copii este cel mai frecvent cauzata de factori alimentari si poate fi corectata prin simpla schimbare a alimentatiei.

De aceea, o hidratatare adecvata si o alimentatie echilibrata, variata, bogata in fibre este cel mai bun tratament atat curativ cat si profilactic al constipatiei.

Fibrele (celuloza, lignina, pectina, hemiceluloza) sunt substante care nu se digera, nu sunt surse de calorii; ele dau consistenta scaunelor si participa la reglarea tranzitului intestinal.

Fibrele se gasesc in cantitate mare in cerealele integrale, fructe si legume proaspete. Prin prelucrare termica mare parte din fibre sunt distruse.

De asemenea, activitatea fizica zilnica este favorabila unui tranzit intestinal normal: plimbarile zilinice, jocul si alergatul in parc 1-2 ore pe zi pot fi de ajutor, in cazul unui tranzit intestinal mai lent.Abuzul de laxative si alte metode de stimulare e defecatiei trebuie evitate, deoarece pe termen lung, ele modifica motilitatea normala intestinala si intretin constipatia.

De aceea, daca modificarea modului de viata (hidratare, alimenatia bogata in fibre, exercitii fizice) nu reuseste sa combata constipatia, adresati-va medicului: e posibil ca fetita dumneavoastra sa sufere de o afectiune organica, care poate necesita tratament chirurgical sau medicamentos.


Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
Detalii specialist

Articole recomandate

COMENTARII

Retete pentru copii

AFLA RETETE

Aplicatii recomandate de Copilul.ro

Povesti
&
Invatam animale
&