Constipatia la copii - Cum previi disconfortul abdominal?

/ / Modificat: 2023-09-15
Constipatia la copii - Cum previi disconfortul abdominal?

Constipatia este o afectiune frecventa in randul copiilor. Aceasta se manifesta prin scaune rare, de consistenta crescuta si eliminate cu disconfort. Cei mai multi dintre copii acuza simptome digestive deranjante asociate. Prevenirea constipatiei poate fi realizata prin mai multe metode. Insa, daca implementarea acestora nu conduce la reglarea tranzitului intestinal, este esential a consulta medicul pediatru.

Aportul de fibre

Dieta inadecvata este prinicipala cauza a constipatiei. Factorul majoritar care favorizeaza aparitia acestei afectiuni este reprezentat de aportul insuficient de fibre din alimentatie. Alimentele sarace in fibre sunt: painea alba, carnea, oualele, sucurile fara pulpa.

Alimentatia este esentiala pentru mentinerea tranzitului intestinal si reducerea constipatiei. Sunt recomandate alimentele bogate in fibre, precum: cerealele integrale, fructele si legumele.

In situatia in care dieta nu asigura necesarul de fibre si se doreste o ameliorare rapida a constipatiei, sunt indicate suplimentele alimentare. Unul dintre suplimentele indicate copiilor este Optifibre Nestle. Acesta contine fibre solubile ce contribuie la reglarea tranzitului intestinal si are efect probiotic.

Hidratarea adecvata

Aportul de lichide influenteaza in mod direct consistenta scaunului. Un consum redus de lichide creste riscul aparitiei constipatiei si a deshidratarii. Un copil cu varsta intre 3-8 ani are nevoie de aproximativ 1,5 L de lichide zilnic. Acest volum se poate obtine atat din lichide, cat si din alimentatie.

Pentru a creste cantitatea de lichide consumate, poti incuraja copilul sa bea: ceai, apa infuzata cu fructe sau sucuri de fructe naturale (in cantitati reduse, ca urmare a continutul bogat in zaharuri si redus de fibre).

Sportul

Activitatea fizica stimuleaza persistaltismul, adica miscarile care au loc la nivel nivel intestinal si care favorizeaza eliminarea scaunului. Un copil sedentar are un risc mai mare de aparitie a constipatie. Insa, lipsa activitatii fizice favorizeaza aparitia si a altor afectiuni, precum: obezitatea, bolile cardiace, hipertensiunea arteriala, tulburarile de crestere.

Eliminarea alimentelor procesate

Alimentele procesate contin o cantitate redusa de fibre. Acestea pot parea mai delicioase comparativ cu mancarea pregatita de catre parinti, ca urmare a continutului de coloranti si de substante care favorizeaza o textura perfecta. Este important a citi eticheta inainte de a achizitiona orice produs alimentar.

Pentru a-l incuraja pe cel mic sa consume fructe, legume sau preparate pregatite acasa, incearca metode creative pentru a-l convinge. Poti realiza diferite aranjamente cu ajutorul fructelor sau al legumelor sau poti utiliza farfuriute haioase cu personaje din desenele animate.

Respectarea unei rutine

Respectarea unei rutine de utilizare a toaletei poate ajuta un copil ce prezinta frecvent constipatie. Aceasta regleaza tranzitul intestinal si eliminarea scaunului. Incurajeaza copilul sa mearga la toaleta dimineata, dupa micul dejun. Consumul de alimente stimuleaza peristaltismul si, astfel, ii este mai usor sa aiba un scaun fara disconfort.

Comunicarea deschisa

Copii nu constientizeaza importanta unui tranzit intestinal regulat. De aceea, este important a vorbi cu cel mic si a determina daca prezinta scaun in fiecare zi sau intampina dificultati. Unii copii pot manifesta anxietate in utilizarea toaletei. Aceasta poate aparea ca urmare a experientelor neplacute anterioare. Mentine o relatie deschisa cu cel mic si sprijina-l cu blandete pentru a depasi provocarile pe care le intampina.

Constipatia reprezinta o tulburare a tranzitului intestinal care se manifesta prin scaune rare si disconfort abdominal. Cauzele aparitiei acesteia sunt multiple si pot varia in functie de copil. Este esential a observa comportamentul copilului si a-ti da seama care pot fi posibilii factori care determina aparitia constipatiei. Fii alaturi de copilul tau, arata-i ca il sustii si incurajeaza-l sa implementeze metodele de prevenire a constipatiei, precum consumul alimentelor bogate in fibre, hidratarea optima sau realizarea activitatii fizice.

Sursa foto: Shutterstock.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Constipatie Constipatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre