Sigilarea dintilor pentru prevenirea cariilor la copii

/ / Modificat: 2017-06-20
Sigilarea dintilor pentru prevenirea cariilor la copii

Sigilarea dintilor este o metoda eficienta de prevenire a cariilor dentare la copii si se recomanda imediat dupa eruptia dintilor, atat la cei de lapte, cat si la cei permanenti. Este o procedura stomatologica moderna, deloc invaziva si nedureroasa, care are rezultate exceptionale si poate combate riscul cariilor cu pana la 80%. Fiecare dintisor este sigilat individual, iar sigiliile se schimba o data la cativa ani.

Cum previne sigilarea dintilor aparitia cariilor?

Suprafata coroanei unui dinte este formata din mai multe parti. Printre ele se numara si santurile si fosetele coronare, care sunt considerate cele mai predispuse suprafete la formarea cariilor. Acestea sunt depresiunile si santurile de la suprafata dintilor prin care are loc faramitarea alimentelor in timpul masticatiei. Se pare ca in aceste santuri, proeminente si depresiuni se acumuleaza cea mai multa cantitate de placa bacteriana sau tartru si exista de 8 ori mai multe riscuri de a dezvolta carii decat pe alte parti ale suprafetei dintelui.

Din cauza adancimii, a denivelarilor si santurilor, resturile alimentare nu sunt mereu indepartate corespunzator prin periaj dentar, se depoziteaza pe smaltul dintilor si formeaza tartrul care conduce la aparitia cariilor.

Sigilarea are rolul de a proteja aceasta fateta dentara de invazia cariilor, prin formarea unei bariere protectoare intre suprafata dintelui si resturile alimentare sau bacteriile care ii pot ataca.

Foto: intelligentdental.com

Cand se recomanda sigilarea dintilor?

Sigiarea dintilor este un procedeu care se poate face la orice varsta, dar la copii este recomandata odata cu eruptia dentitiei de lapte sau dupa aparitia dintilor permanenti. Eruptia danturii permanente are loc incepand cu 6-7 ani. 

Metoda este indicata in special la dintii permanenti, cu precadere la molari si la premolari. Desi este recomandat, nu este obligatoriu sa fie sigilat fiecare dinte. Poti opta pentru sigilarea dintilor celor care prezinta riscuri mai mari de a produce carii - sunt strambi, inghesuiti, molarii, premolarii etc.

Cum se face sigilarea dintilor?

Sigilarile dintilor se fac individual si dureaza cam 15 minute per dinte. Sigilarea dintilor la copii se face doar pe dintele complet sanatos, neafectat de carii. Este un procedeu care nu traumatizeaza in niciun fel dintele (nu se folosesc freze sau alte instrumente invazive) si este nedureroasa.

Produsul care sigileaza dintele consta intr-o pelicula protectiva din plastic plasata pe partea dintelui presarata cu santuri si denivelari. Procesul presupune mai multi pasi:

  • inainte de orice, medicul curata suprafetele dintilor care urmeaza sa fie sigilati, prin periaj profesional si ii usuca foarte bine;
  • apoi, fiecare dinte se trateaza cu acid fosforic - procedeu numit gravare acida, prin care se impregneaza smaltul; acidul se lasa sa actioneze aproximativ un minut, iar apoi se clateste foarte bine cu apa si se usuca; smaltul dintelui va capata un un aspect usor cretos si va fi alb;
  • urmatorul pas consta in aplicarea sigilantului pe suprafata dintelui, sub forma unui lichid, care este intarit apoi cu ajutorul unei lampi speciale cu ultraviolete;
  • in majoritatea cazurilor, dupa aplicarea peliculei nu se simte nicio diferenta, iar in putinele situatii in care apar modificari de inaltime se recurge la finisare.

Dupa sigilarea dintilor sunt necesare vizite periodice la medicul stomatolog, cam o data la 6 luni pentru verificarea starii lucrarilor, dar si pentru evaluarea sanatatii orale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sigilare dinti Prevenire carii Sanatate dinti Igiena orala

Articole recomandate

Citeste si despre