Cauzele aparitiei cariilor la copii

/ / Modificat: 2011-09-16
Cauzele aparitiei cariilor la copii

Cauzele aparitiei cariilor la copii sunt cam aceleasi cu ale adultilor. Cariile dentare sunt cea mai comuna afectiune dentara in randul copiilor. Principalele cauze ale acestora sunt consumul excesiv de dulciuri si igiena orala incorecta. Insa mai exista si alte cauze care stau la baza acestor probleme!

Bacteriile

In cavitatea bucala exista mai multe tipuri de bacterii orale, multe dintre ele nedaunatoare. Cele care sunt responsabile pentru aparitia cariilor sunt lactobacilii sau streptococii.

Cariile dentare apar atunci cand bacteriile care se gasesc in cavitatea bucala incep sa atace dintii. Aceste bacterii distrug in mod treptat smaltul, dentina si cementul dintelui dand nastere cariilor dentare (cavitati, gauri in dinti). Ele ajung sa distruga dintii numai in urma unei igienei orale defectuoase pentru ca numai atunci ajung sa produca infectii si sa atace dintii.
control_stomatologic_copii

Alimentatia defectuoasa

Dulciurile (produsele cu zahar) sunt principalele responsabile pentru aparitia cariilor la copil. Nu zaharul in sine este vinovat de aparitia cariilor. Atunci cand resturile alimentare sau zaharul raman mai mult pe dinti si se combina cu bacteriile aflate in mod firesc in gura ajung sa produca placa dentara. Bacteriile se "hranesc" cu zaharul din produsele pe care le mananca copilul si produc acizi care macina progresiv smaltul dintelui, avansand spre radacina.

Pe langa dulciuri, mai exista si alte alimente care, pe termen lung, ataca dantura sanatoasa si dau nastere cariilor: bauturile carbogazoase, sucurile naturale, alimentele bogate in carbohidrati si chiar si unele fructe sau produse de patiserie.

Igiena orala incorecta

Igiena orala este cea mai buna metoda de prevenire a cariilor dentare la copii. Aceasta trebuie initiata si dezvoltata la cei mici inca de la eruptia primului dintisor. Pentru ca periajul dentar sa protejeze corect impotriva cariilor dentare acesta trebuie facut de cel putin 2 ori pe zi si trebuie respectati pasii corecti.

Folosirea atei dentare face parte din rutina de igiena orala la copii si trebuie implementat in obiceiurile copiilor. Exista resturi de mancare care nu pot fi indepartate doar cu periuta de dinti. Pentru acestea exista ata dentara.
art_dinti_copii

Lipsa controalelor periodice la stomatolog

Fiecare copil trebuie sa mearga anual la stomatolog. Densitatea vizitelor variaza in functie de problemele stomatologice cu care se confrunta fiecare copil in parte. Insa chiar daca micutul tau are o dantura sanatoasa trebuie sa mearga de cel putin 1-2 ori pe an la dentist.

Cariile nu manifesta simptome la inceput. Cu cat sunt descoperite de medic mai repede, cu atat provoaca mai putine pagube danturii si sunt mai putin dureroase.

Boli si afectiuni ale cavitatii dentare

Sunt foarte rare cazurile in care copii sufera de afectiuni ale cavitatii bucale care sa determine aparitia cariilor. Totusi, daca acesta sufera de Amelogenesis imperfecta (formarea anormala a smaltului dintilor) sau de sindromul gurii uscate (afectiune in care nu se produce suficienta saliva) atunci exista un risc mai crescut de a dezvolta cariile decat la alti copii. Totusi, acestea pot fi tinute in frau si prevenite prin controale stomatologice periodice.

Foto: austinpediatric.com


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Carii dentare copii Igiena orala copii Consult stomatologic copii Sanatate orala copii

Articole recomandate

Citeste si despre