Sigilarea dentara: tot ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2017-06-20
Sigilarea dentara: tot ce trebuie sa stii

Intodeauna e bine sa eviti pe cat posibil consumul de alimente bogate in zahar, care duc la aparitia sau extinderea cariilor, dar acest obicei sanatos este adesea ignorat de multi oameni. Ei bine, exista o inventie excelenta care te va face sa mai uiti de restrictiile drastice de ciocolata sau alte dulciuri pe care le iubesti atat de mult. Metoda de sigilare dentara este una din cele mai moderne tehnici de preventie a cariilor, in special in cazul copiilor.

Dr. Andra Custura, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile, iti spune ce inseamna aceasta procedura, care sunt recomadarile principale si avantajele sau dezavantajele ei.

Sigilarea dentara: ce inseamna?

Sigilarea dentara se intampla la nivelul santurilor si foselor dentare si este un procedeu care presupune acoperirea suprafetei dentare cu un material impermeabil, cu continut de fluor, care imita aspectul danturii si adera la suprafata, creand o bariera intre dinte si placa bacteriana.

Nu trebuie considerat ca acest procedeu va inlocui o igiena dentara adecvata, ci doar o va spijini si facilita.

Ce presupune sigilarea dentara

Sigilarea dentara este o procedura foarte simpla care include in prima faza curatarea suprafetei dintelui cu ajutorul unei periute rotative. Se aplica apoi un gel cu consistenta fluida, in a carui concentratie intra si acidul fosforic. Aceasta substanta este lasata sa actioneze in jur de 30 secunde, dupa care spatiul de lucru este spalat si uscat. Sigilantul se aplica cu ajutorul unor varfuri de unica folosinta si se fixeaza prin fotopolimerizare.

Dintii care sufera acest procedeu nedureros vor trebui tinuti sub supraveghere iar o vizita la medicul dentist la fiecare 6 luni este recomandata.

Este recomandata sigilarea dentara copiilor?

Aceasta procedura a fost in special creata pentru copii, ea efectuandu-se pe dintii permanent tineri, adica la scurt timp dupa eruptie. Molarii si premolarii sunt cei care sunt in special vizati aici. Adultii pot beneficia si ei de aceasta tehnica de aparare impotriva cariilor, cu conditia ca dintii care urmeaza sa fie sigilati sa fie impecabili.

Sigilarea dentara: avantaje si dezavantaje

Sigilantul aplicat in santuri transforma suprafata foarte abrupta a dintelui intr-un relief mult mai domol si lucios, favorabil autocuratarii si mult mai accesibil periutei dentare, resturile alimentare nemaiavand unde sa se ascunda.

Un alt aspect este faptul ca acolo unde exista santuri adanci, smaltul este mai subtire si bacteriile au mai putin de strabatut, asa ca sigilantul aplicat ingroasa peretele de smalt in acea zona, ingreunand si mai mult accesul acestora.

Compozitul fluid aplicat ca sigilant are in compozitie substante antibacteriene pe baza de fluor care se elibereaza incontinuu pe o perioada indelungata, avand un si mai mare rol protector si scazand si mai mult riscul maselei de a se caria.

Pe langa aceste avantaje, putem doar inscrie ca dezavantaj faptul ca daca alegeti un medic care foloseste un material foarte ieftin pentru aceasta sigilare, ea va putea cadea sau ar putea chiar afecta sanatatea dintelui, in loc sa o protejeze.

Sigilarea dintilor de lapte nu este de asemenea recomandata, iar o vizita perioadica la medicul dentist va fi necesara dupa un astfel de proces. Nu uita ca sigilarea dentara nu tine locul unei igiene orale adecvate, ea reduce riscul aparitiei cariilor, insa nu il elimina. Perioada de rezistenta depinde de la calitatea materialului folosit pana la modul de igiena dentara adoptat de pacient. Nu ar trebui sa apelati la acest procedeu daca nu va sfatuiti riguros cu un medic specialist inainte.

*** Articol scris de Dr. Stomatolog Andra Custura, medic stomatolog la Andra Smile, cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara. Pentru mai multe informatii privind afectiunile stomatologice puteti vizita www.andrasmile.ro.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sigilare dinti Carii copii Prevenire carii

Articole recomandate

Citeste si despre