7 sfaturi practice pentru a-l obisnui pe copil cu rutina igienei orale

/ / Modificat: 2024-02-16
7 sfaturi practice pentru a-l obisnui pe copil cu rutina igienei orale

 

Igiena orala este esentiala pentru starea generala de sanatate a unei persoane si pentru incluziunea sa sociala. Dintii stricati si respiratia neplacuta sunt minusuri pentru oricine. Pentru ca adultul de maine sa aiba dinti frumosi, copilul de azi trebuie sa invete regulile de baza ale unei igiene orale riguroase. Dar cum il convingi pe un copil mic de importanta spalatului pe dinti? Iata cateva sfaturi!

1.   Incepe devreme si fii consecvent

Igiena orala poate începe din prima zi in care l-ai adus pe bebe acasa: dupa masa, ii poti curata gingiile si limbuta cu un deget infasurat in tifon udat cu apa plata. Odata cu primul dintisor, poti incepe sa il obisnuiesti pe bebe cu o periuta de dinti de tip degetar si cu pasta de dinti adecvata, folosita in cantitatea recomandata pe ambalaj; se va bucura, deoarece gingiile au nevoie de masaj in perioada eruptiei dentare.

Odata ce bebe are deja cativa dintisori si va observa ca voi folositi periute de dinti normale, poti sa ii cumperi si lui una. Astfel, se va simti mai mare si mai important si se va bucura sa procedeze la fel ca voi. Evident, bebe are nevoie de ajutor in acest timp, pentru a efectua un periaj corect, dar il poti lasa si pe el sa „roada” cate putin periuta, caci nimic nu il bucura mai mult decat sa fie independent.

O periuta electrica copii 3 ani este semnul clar ca cel mic nu mai e foarte mic, ci ca a crescut si e pregatit pentru o noua etapa. Copiii adora tehnologia, iar increderea pe care o sugereaza o periuta electrica ii va face sa se simta priceputi si sa isi doreasca sa acorde igienei orale toata atentia pe care o merita. Nu uita: specialistii sustin ca ajutorul parintilor in ceea ce priveste igiena orala este necesar pana la varsta de cel putin 6 ani, asadar, nu renunta la a-l supraveghea pe cel mic atunci cand se spala pe dinti. Treptat, il vei invata sa foloseasca si ata dentara — exista variante pentru copii, mai usor de manevrat, si apa de gura.

2.   Foloseste jocuri si povesti pentru a-i mentine atentia

Rutina igienei orale poate fi transformata, cu un strop de imaginatie, intr-un joc sau o poveste plina de aventuri, care ii captiveaza atentia copilului. Periutele de dinti cu personajele preferate, un tabel pe care sa bifeze fiecare spalat pe dinti cu buline zambarete, povestile despre bacteriile rele care strica dintisorii sunt doar cateva idei utile de a transforma periajul dentar intr-o activitate distractiva si placuta.

3.   Demonstreaza si implica

Copiii mici invata enorm de mult din exemplul personal al adultilor din vietile lor sau al fratilor mai mari. Ia copilul cu tine la baie si spalati-va pe dinti impreuna; explica-i fiecare pas si foloseste o clepsidra pentru a arata cat ar trebui sa dureze un periaj eficient. Lasa-l pe copil sa foloseasca si singur periuta, conform indicatiilor tale, iar tu intervino abia la final, pentru ultimele retusuri!

4.   Premiaza si incurajeaza progresul

Recunoasterea eforturilor si progresului copilului tau in ceea ce priveste igiena orala este importanta pntru a-l mentine motivat la o varsta la care conceptul de carie dentara este doar o poveste. Poti pune la punct un sistem de recompense de tipul unui calendar cu autocolante sau al unui sistem de puncte in care copilul primeste recompense periodice. Incurajeaza-l sa fie responsabil si sa se bucure de recompensele castigate.

5.   Implica medicul dentist in tot acest proces

Programarea unor vizite regulate la dentist este esentiala pentru sanatatea orala a copilului, dar poate fi si o ocazie excelenta de a-i intari obiceiurile legate de igiena. Dentistul poate oferi sfaturi personalizate, poate semnala zonele care au nevoie de imbunatatiri, poate face demonstratii practice impreuna cu cel mic sau il poate lauda, din pozitia de specialist, pentru dantura curata.

6.   Alege produsele potrivite si ofera optiuni

Alegerea produselor potrivite pentru igiena orala a copilului poate face ca intreaga experienta a spalatului pe dinti sa fie mai placuta si mai eficienta. Alege o periuta de dinti potrivita varstei si marimii gurii copilului, impreuna cu o pasta de dinti cu gust placut, adaptata nevoilor sale. Ofera-i copilului ocazia de a-si alege propriile produse de igiena orala dintre cele recomandate pentru varsta sa. Alegerea periutei cu personajul preferat sau a pastei cu aroma care i se pare mai gustoasa ii ofera un sentiment de control si autonomie.

7.   Fii tu insuti un model

Copiii isi modeleaza comportamentul dupa adulti, asadar, demonstreaza prin actiunile tale cat de important este spalatul pe dinti. Tranforma aceasta activitate intr-una de familie, impartaseste experienta ta legata de igiena orala, subliniaza beneficiile unei guri sanatoase si ale unui zambet stralucitor, cititi povesti educative pe acest subiect, exemplifica ce inseamna problemele orale folosind exemplul unei cunostinte care a mers la dentist abia cand avea dureri mari de dinti si asa mai departe.

Invatarea unei igiene orale corecte este o experienta esentiala pentru copilul tau. Cu vorba buna, cu rabdare si in joaca, cel mic isi va dezvolta obiceiuri sanatoase, care vor dura intreaga lui viata si il vor feri de diverse complicatii.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Igiena dentara copii Igiena orala

Articole recomandate

Citeste si despre