DA si NU in rutina de somn a bebelusului

/ / Modificat: 2017-02-06
DA si NU in rutina de somn a bebelusului

Rutina de somn a bebelusului reprezinta o adevarata provocare, mai ales pentru parintii aflati la primul copil. Practica devine mai simpla pe masura ce copilul creste si dobandeste un program clar de somn. Pana atunci, insa, e bine ca fiecare parinte sa cunoasca o serie de trucuri care ii asigura micutului un somn lin, dar si sa stie care sunt lucrurile mai putin indicate daca isi doresc un copil cu un somn linistit.

Bebelusi care sa adoarma imediat ce i-ai pus in pat nu prea exista. Si si mai putini sunt copiii care dorm cat e noaptea de lunga. Cei mai multi dintre sugari dorm, in medie, cate cinci ore. Se trezesc, de obicei, pentru ca le este foame sau atunci cand resimt cate un disconfort. De dormit, insa, dorm si in timpul zilei. Dar cand trebuie pus bebelusul la somn? Si, mai exact, cum il faci sa adoarma rapid, fara sa se trezeasca?

Motive pentru care bebelusul adoarme greu

Exista o paleta larga de motive care il determina pe bebelus sa stea treaz atunci cand tu ai vrea sa doarma:

E prea mic

Pana sa isi formeze o rutina de somn, copilul nu va adormi decat atunci cand ii va dicta lui organismul. Iar asta nu tine cont nici de somnul parintelui, nici de cate stele sunt pe cer sau cat de sus e soarele. Daca pana la 3 luni, bebelusii dorm intre 15 si 18 ore pe zi, de la 3 la 12 luni, necesarul de somn scade la 14-15 ore pe zi.

E prea obosit

Un bebelus care nu a dormit suficient devine iritat si ii va fi si mai greu sa adoarma. Se va impotrivi si mai mult somnului, uneori cu accese de plans.

Se teme ca pleci de langa el

O alta cauza majora a lipsei somnului la bebelusi este anxietatea de separare. Odata obisnuit cu prezenta constanta a parintelui, acesta traieste cu sentimentul ca va fi parasit in momentul in care adoarme. Ce sa faci si ce sa nu faci pentru somnul copilului

ASA DA in rutina de somn a bebelusului 

Urmaresti semnele somnului

Daca micutul casca, atunci stii ca trebuie sa il pui la somn. Insa nu este acesta singurul indiciu. Cand simte nevoia sa doarma, cel mic isi va freca ochii, va plange, va da semne de nervozitate, ba chiar ar putea fi hiperactiv.

Ii descoperi nevoia de somn

Nu toti copiii sunt la fel, astfel ca nu se poate stabili cu exactitate de cat somn are nevoie fiecare. Cel mai bine este ca, prin observare atenta, sa ii descoperi necesarul zilnic de somn. Dupa 6 luni, copilul doarme noaptea, apoi mai are nevoie de doua sau trei reprize de somn pe parcursul zilei. Insa nu trebuie sa te ingrijorezi daca lucrurile nu stau asa. Fiecare copil e altfel, tu trebuie sa afli cum este al tau.

Ii creezi o rutina

Creeaza-i copilului un program de somn. Evident ca va fi dificil ca intotdeauna sa respecte orele impuse, dar, mai mult decat atat, nu trebuie sa speri ca programul de somn al copilului se va suprapune intotdeauna cu al tau. Somnul copilului trebuie educat. E posibil ca pe parcursul zilei, micutul sa simta nevoia sa traga un pui de somn. Incearca sa il tii treaz cat mai mult pentru ca reprizele de somn sa fie cat mai lungi.

Faci o pauza intre masa si somn

Bebelusii au tendinta de a deveni somnorosi dupa ce mananca bine. Dar nu este o regula general-valabila. De preferat ar fi ca inainte sa adoarma sa faca o mica pauza, de cateva minute macar pentru ca el sa faca o diferenta clara intre masa si somn. Schimbarea scutecului dupa alaptare este modul potrivit de a-l mai mentine treaz o vreme.

rutina_somn_bebe

ASA NU in rutina de somn a bebelusului 

Il trezesti ca sa il asezi in pat

Bebelusii adorm te miri unde. Spre deosebire de adulti, ei gasesc confortabil chiar si scaunelul de masa! Daca a adormit, spre exemplu, in scaunelul de masina, nu il trezi atunci cand ati ajuns in fata casei, in speranta ca va adormi imediat cum intrati in locuinta. De preferat este sa il transporti cu scaunelul sau special in casa si sa il asezi cu totul pe podea. Lasa-l sa isi continue somnul in scaunelul de masina. Pastreaza-i o centura de siguranta, in caz ca se trezeste si da sa se ridice. Si ramai mereu cu un ochi vigilent asupra sa.

Nu te grabesti sa il pui la somn

E obosit, plange, sughite, scanceste, suspina in fel si chip. E clar ca ii e somn, insa tu stii ca trebuie sa plecati, asa ca faci tot posibilul sa ramana treaz. Nu e o atitudine corecta, fiindca mai degraba iti modifici tu programul decat sa il chinui pe cel mic.

Pui copilul in patut si dispari

Plansul pana la epuizare poate fi periculos. Este o masura mult prea drastica, iar micutul ar putea sa dezvolte anxietate. Exista numeroase variante, mult mai blande, pentru a educa somnul bebelusului. Intra periodic, la intervale de 10-15 minute, in incapere si mangaie-l daca plange, aratandu-i ca esti prin preajma, alaturi de el.

Nu esti flexibil

Cu totii ne-am dori ca micutii sa doarma intreaga noapte, dar sa fim seriosi. Daca copilul este bolnav sau daca va aflati intr-o calatorie nu e cazul sa te ambitionezi sa ii impui un program de somn, caci nu veti reusi nici tu si nici el sa va tineti de el.

Il pui in pat abia dupa ce a adormit

Exista voci care sustin ca sa asezi copilul in patutul lui cand inca este semi-treaz este o regula de care trebuie sa tii cont. In felul acesta, el va invata sa adoarma singur, iar noaptea cand se va trezi, va putea sa adoarma si fara prezenta ta alaturi. Sfatul nostru este sa iti asculti instinctul si... bebelusul. Daca protesteaza atunci cand il pui in patut, cel mai indicat si confortabil pentru amandoi ar fi sa va cuibariti unul langa celalalt. Bebe va dormi foarte bine, cu siguranta, iar tu te vei bucura de cel mai frumos parfum din lume - mirosul pielii bebelusului tau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rutina de somn bebelusi Somn bebelus Somn linistit

Articole recomandate

Citeste si despre