7 ganduri care iti trec prin minte la prima alaptare

/ / Modificat: 2018-07-31
7 ganduri care iti trec prin minte la prima alaptare

Mamele isi alapteaza copiii de cand lumea si desi este cel mai natural lucru, in primele zile de alaptare s-ar putea sa iti faci griji, sa nu fii sigura daca bebelusul tau se hraneste sau nu suficient, sau te simti stinghera si neindemanatica.

Ei bine, nu esti nici prima nici ultima proaspata mamica care isi face astfel de ganduri la prima alaptare.

Iata care sunt doar cateva din aceste ganduri comune pentru mamicile de pretudindeni:

1. Deci ce fac... scot sanul asa in vazul lumii?

Da, exact asta faci. Unele femei sunt mai dezinvolte si isi dezvaluie sanul fara sa le pese daca au audienta, in timp ce alte femei isi doresc putina intimitate si sunt mai putin dezinvolte atunci cand vine vorba de alaptarea bebelusului lor cu alte persoane prezente in aceeasi incapere.

Si nu este nimic gresit indiferent de ce atitudine adopti, atat timp cat ai decis sa alaptezi si sa contribui la dezvoltarea copilului tau prin aceasta modalitate sanatoasa de hranire ai dreptul sa alegi cea mai confortabila varianta pentru tine de a alapta micutul.

2. Si mamelonul accesta gigantic intra in gurita aceea micuta?

Greu de imaginat si putin ciudat pana te obisnuiesti, insa da, intregul mamelon intra in gurita bebelusului. S-ar putea sa dureze ceva pana sa te simti sigura pe tine si sa ti se para natural sa alaptezi, insa cu cat exersezi mai mult si cu putin ajutor din partea unui specialist in alaptare (daca consideri ca este cazul) combinatia asta de san-gurita ti se va parea atat de naturala incat vei simti ca alaptezi dintotdeauna.

3. Oare se intampla ceva? Iese lapte sau nu?

Atunci cand incepi prima alaptare s-ar putea sa ti se para ca nu se intampla mai nimic si ca bebelusul suge in gol si asta pentru ca primul lapte – colostrul, nu este la fel abundent ca laptele ce il urmeaza. Imediat ce iti va veni laptele vei simti cu siguranta senzatia de "curgere", asa ca nu iti face griji.

4. Bebelusul meu nu stie sa suga

Daca bebelusul nu reuseste sa suga si se foieste la san, asigura-te ca scutecul sau este uscat, ca mediul in care alaptezi este linistitor, ca tii bebelusul in pozitia corecta si ca el se simte confortabil si abia dupa aceea gandeste-te sa rogi asistenta de la maternitate sa te ajute.

5. De ce imi ajung sanii pana la subrat?

Probabil ca ti-ai imaginat ca sanii tai in timpul sarcinii erau apoteotici, asta pana sa te trezesti cu sanii de dupa nastere, plini ochi cu lapte!

Daca ti se pare ca sanii tai sunt imensi si ocupa prea mult spatiu, bucura-te, pentru ca bebelusul tau va avea mult lapte de baut!

6. Oare voi mai avea vreodata o bluza uscata pe mine?

Vei avea...insa ramai mereu pregatita! Sanii sunt niste bidoane de lapte miraculoase si iti vor spune intr-un mod umed urmatoarele: cand sunt plini, cand iti auzi copilul plangand, cand auzi copilul altcuiva plangand.

Tampoanele de sani au fost inventate cu motiv, asa ca asigura-te ca ai o pereche de rezerva indiferent unde te afli, impreuna cu o bluza de schimb pentru orice eventualitate.

7. Oare ma voi obisnui cu durerea si cu senzatia de supt?

Vei simti multe lucruri atunci cand alaptezi pentru prima data si unele dintre ele te vor nelinisti, insa in scurt timp te vei obisnui cu multe dintre ele. Daca simti durere in timp ce iti alaptezi bebelusul discuta cu asistenta din maternitate.

Cel mai adesea va dura o perioada pana cand mamelonul se formeaza, insa daca durerea persista este posibil ca atasarea bebelusului sa nu fie corecta si de aceea sa te raneasca, asa ca este bine sa cauti sfatul unui specialist.

Durerea poate fi si semnul unei infectii, denumita mastita, asa ca nu ezita sa ceri ajutor imediat, ca sa iti poti hrani bebelusul fara complicatii.

Alaptarea este un proces natural pentru unele mamici, iar altele trebuie sa depuna putin efort si multa dedicatie la inceput, insa indiferent de situatie, momentele in care iti alaptezi copilul vor fi intotdeauna speciale si te vor ajuta sa stabilesti o relatie puternica cu bebe.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare Alaptarea bebelusului Alaptarea la san Alaptarea nou-nascutului

Articole recomandate

Citeste si despre