5 recomandari ale specialistilor pentru o crestere corecta a copilului

/ / Modificat: 2018-03-21
5 recomandari ale specialistilor pentru o crestere corecta a copilului

Mediul echilibrat si pozitiv, activitatea fizica, alimentatia corecta, rutina, activitatile creative si atentia parintilor sunt cateva dintre cele mai importante aspecte pentru o crestere corecta a copiilor. Acestea sunt concluziile mai multor studii realizate de Universitati din Europa si Statele Unite, in care profesori universitari si psihologi au incercat sa identifice cele mai bune directii spre care parintii care se afla la primul copil trebuie sa se indrepte pentru o crestere sanatoasa si corecta a celui mic.

5 recomandari ale specialistilor pentru o crestere corecta a copilului

1. Mai multa activitatea fizica, mai putine jocuri pe computer

Copiii nascuti in ultimii ani sunt mai putini rezistenti la efort, au o musculatura mai putin dezvoltata si nu pot duce la capat o provocare fizica pe care alte generatii ar fi considerat-o simpla. Acestea sunt concluziile unui studiu publicat in revista Acta Paediatrica de catre mai multi specialisti de la Universitatea din Essex, Marea Britanie. Din cauza utilizarii tot mai accentuate a computerului, cei mici au dificultati atunci cand trebuie sa depaseasca probe fizice.

"Activitatile in aer liber, precum cataratul de distractie, ajuta la dezvoltarea musculaturii copiilor", explica specialistii, potrivit Guardian. Spre exemplu, astfel de biciclete potrivite pentru copii pot fi o solutie excelenta pentru ca cel mic sa uite de calculator pentru cateva ore si sa se bucure de miscare sanatoasa in aer liber.

2. Cum afecteaza lipsa rutinei

Un adevarat inamic pentru multi adulti, rutina este extrem de importanta in cresterea copilului, este concluzia expertilor de la Colegiul Universitar din Londra. Acestia sugereaza ca nerespectarea orelor de culcare in perioada de crestere va duce la incapacitatea de a rezolva eficient probleme, studiul explicand ca fetele sunt afectate intr-o proportie mai mare decat baietii.

"Cele mai mari efecte le vezi incepand cu varsta de 3 ani", spune Amanda Sacker, unul dintre conducatorii acestui studiu, aceasta explicand: "Daca un copil doarme neregulat de mic, nu poate sintetiza informatia din jurul sau, motiv pentru care va avea dificultati cand va creste".

3. Empatia este cheia in cresterea corecta a copilului

Un raport al "American Association for the Advancement of Science" a identificat empatia ca un pilon principal pentru o crestere sanatoasa a copiilor. Lipsa de afectiune si de dragoste in copilarie poate avea efecte devastatoare pentru viitorul copilului, printr-o inteligenta mai scazuta, dar si probleme de comportament si psihologice.

4. Accesul la TV trebuie limitat copiilor sub 3 ani

Pentru un copil sub 3 ani, specialistii recomanda ca accesul la televizor sa fie pe cat posibil redus. La fel ca si in cazul consumului de alcool pentru minori, expertii sustin ca si in cazul celor mici care inca nu au implinit varsta de 3 ani trebuie interzis accesul la TV. Potrivit unei analize publicate in Archives Of Disease in Childhood, TV-ul, computerul si ecranele digitale cauzeaza pe termen lung tulburari de comportament.

5. Alimentatia

Pentru sugari, alaptarea este extrem de recomandata de catre specialistii din Brazilia, care au studiat 6000 de copii si efectele alimentatiei la san pe termen lung. Acestia au constatat ca alaptarea creste nivelul de inteligenta al copilului si capacitatea sa de a aduna mai multa informatie cand va creste.

Doctorul Bernardo Lessa Horta de la Universitatea Pelotas din Brazilia declara ca: "Studiile noastre au reusit sa arate ca alaptarea imbunatateste inteligenta copilului pana la implinirea varstei de 30 de ani si are un impact pozitiv la nivel de comportament social."

Sursa foto: Shutterstock / Copyright: Joana Lopes

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre