Culoarea urinei copilului, un indiciu pentru hepatita misterioasa. La ce trebuie sa fie atenti toti parintii

/ / Modificat: 2022-04-29
Culoarea urinei copilului, un indiciu pentru hepatita misterioasa. La ce trebuie sa fie atenti toti parintii

Hepatita misterioasa se raspandeste cu repeziciune, iar medicii cauta raspunsuri cu privire la ce ar putea-o provoca. Primele cazuri au aparut in Marea Britanie, ulterior boala s-a raspandit si in alte tari europene, dar si in SUA si pe continentul asiatic. Boala care afecteaza ficatul este adesea provocata de o infectie virala, insa la niciunul dintre copiii care s-au imbolnavit pana acum nu s-a depistat vreo tulpina a virusului hepatitic.

Una dintre ipotezele specialistilor este ca boala este provocata de adenovirus, pe fondul infectarii anterioare cu Covid-19. Aproape 200 de cazuri de imbolnaviri au fost raportate pana in prezent, dintre care trei pe teritoriul Romaniei (unul confirmat si doua suspecte). Mai mult de 10% dintre copiii care s-au imbolnavit au avut nevoie de transplant hepatic si s-a inregistrat si un deces din cauza bolii.

Simptomele care pot indica aceasta afectiune sunt asemanatoare cu ale oricarei infectii intestinale: greata, varsaturi, diaree, pierderea apetitului, temperatura, stari de oboseala. Un expert in domeniul sanatatii ii indeamna insa pe parinti sa urmareasca cu atentie obiceiurile de mers la toaleta ale copiilor, pentru ca pot gasi un indiciu important cu privire la aparitia bolii. Medicul Ciara Martin spune ca orice boala care afecteaza ficatul provoaca anumite simptome specifice. Cele mai cunoscute sunt durerile de stomac si diareea, insa exista si altele pe care parintii trebuie sa le urmarească.

Culoarea urinei si a pielii, indicii importante pentru hepatita

„Un alt simptom-cheie dupa care sa va orientati este culoarea urinei copilului. Daca aceasta este mai inchisa la culoare decat de obicei, poate fi un indiciu important. De asemenea, daca pielea copilului capata o tenta galbena sau micutul incepe sa aiba mancarimi, acest lucru poate indica o infectie sau poate indica faptul ca este o hepatita”, a declarat medicul.

Doctorii cauta explicatii cu privire la cauza aparitiei bolii care a afectat pana acum copii cu varste cuprinse intre o luna si 16 ani. In cazul unora dintre copii, a fost descoperita infectia cu adenovirus, dar nicio tulpina a virusului hepatitic nu a fost identificata la analize.

Primul caz descoperit pe teritoriul tarii noastre a fost al unei fetite de 5 ani, care se afla internata in spital de la inceputul lunii aprilie. Fetita a avut Covid-19, iar testele pentru adenovirus au iesit negative. Micuta este in continuare sub tratament si ar putea avea nevoie de un transplant de ficat. Ulterior au mai aparut inca doua cazuri suspecte, care ar urma sa se confirme sau infirme in urma analizelor. Este vorba despre un bebelus de 8 luni si un copil de 10 ani.

Specialistii le recomanda parintilor sa evite spatiile aglomerate in aceasta perioada, sa le puna masca copiilor si sa respecte cu rigurozitate regulile de igiena. Spalatul mainilor este foarte important pentru a tine la distanta virusul.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infectii urinare copii

Articole recomandate

Citeste si despre