Anticorpi contra Covid-19, in laptele matern al femeilor vaccinate cu AstraZeneca, Pfizer si Moderna

/ / Modificat: 2021-06-17
Anticorpi contra Covid-19, in laptele matern al femeilor vaccinate cu AstraZeneca, Pfizer si Moderna

Studiile realizate de la inceputul pandemiei Covid-19 au aratat, inca dinaintea lansarii vaccinurilor, ca femeile care trecusera prin boala transmiteau anticorpi bebelusilor lor prin laptele matern. Recent a fost confirmat, insa, si faptul ca anticorpii dezvoltati in urma administrarii vaccinurilor Moderna, Pfizer si AstraZeneca ajung, pe aceeasi cale, in organismul sugarilor.

Un studiu realizat, in premiera mondiala, in Spania, care compara efectul celor trei vaccinuri anti-Covid-19 asupra laptelui matern confirma trecerea in lapte a anticorpilor pentru boala provocata de coronavirusului SARS-CoV-2, scrie bebesymas.com.

Cercetatorii LactApp si CSIC au analizat mostre de lapte matern de la femei vaccinate cu cele trei seruri, iar in toate cazurile au fost detectati anticorpi pentru SARS-Cov-2, cu o cantitate mult mai mare la femeile care au efectuat schema completa de vaccinare.

Unele dintre femeile vaccinate trecusera si prin boala si, dupa prima doza de vaccin, nivelul de anticorpi din laptele matern era similar cu cel depistat in laptele femeilor sanatoase, care facusera ambele doze ale vaccinului anti-Covid.

Nivelul anticorpilor, diferit in functie de vaccin

Studiul a analizat prezenta anticorpilor pentru SARS-CoV-2 la 75 de femei care alaptau, vaccinate cu diferite seruri: 30 dintre ele facusera ambele doze de Pfizer, 21 aveau completa schema moderna, iar 24 facusera prima doza de AstraZeneca.

Cercetarea a demonstrat prezenta anticorpilor specifici in mostre, iar nivelul de anticorpi varia in functie de vaccinul receptionat, de timpul trecut de la vaccinare, de numarul de doze, dar si de trecerea prin boala.

In toate cazurile numarul de anticorpi a crescut dupa vaccinare, in special dupa cea de-a doua doza. Unele femei care au fost vaccinate si trecusera prin boala inregistrau, dupa prima doza, un nivel de anticorpi in lapte similar cu cel al femeilor sanatoase, vaccinate cu ambele doze. Prin urmare, studiul confirma teoria ca oamenii care au fost infectati cu SARS-CoV-2 obtin imunitatea dupa o singura doza de vaccin.

Pe de alta parte, cercetatorii au observat ca nivelul maxim de anticorpi din laptele matern se atinge intre 7 si 14 zile dupa administrarea celei de-a doua doze de vaccin.

Sugarii dobandesc imunitate pasiva in fata Covid-19

Imunitatea pe care bebelusii o dezvolta in urma hranirii cu lapte cu anticorpi este una pasiva, adca nu este la fel de ridicata ca a persoanelor vaccinate. Chiar si asa, imunoglobulinele prezente in laptele matern ajuta bebelusul sa nu dezvolte boala, chiar daca virusul este prezent in tractul respirator sau digestiv. Cercetatorii vor analiza in continuare datele obtinute pentru a cunoaste cu exactitate capacitatea imunitara dobandita prin laptele matern, scrie sursa citata.

"Este nevoie de cercetari suplimentare privind laptele matern pentru a avea dovezi stiintifice care sa le permita femeilor sa ia decizii informate cu privire la sanatatea lor", spune Laia Aguilar, coordonatoarea cercetatorilor din cadrul LactApp care au luat parte la studiu.

La randul sau, Maria Carmen Collado, cercetator in cadrul CSIC, a subliniat ca este nevoie de studii mai aprofundate pentru a certifica potentialul protector al anticorpilor prezenti in laptele matern pentru bebelusi.

Taguri Vaccin anti covid Lapte matern anticorpi

Articole recomandate

Citeste si despre