Care este momentul ideal pentru ca femeile insarcinate sa se vaccineze impotriva Covid

/ / Modificat: 2021-11-14
Care este momentul ideal pentru ca femeile insarcinate sa se vaccineze impotriva Covid

Foarte multe femei insarcinate sunt foarte tematoare si se intreaba daca este sigur sa se vaccineze impotriva Covid. Din fericire, există îndrumări disponibile acum pentru toate femeile insarcinate, care le pot ajuta sa se lamureasca asupra fricilor pe care le-ar putea avea in ceea ce priveste administrarea vaccinurilor anticovid in timpul sarcinii, inclusiv când ar putea fi cel mai potrivit moment pentru a primi vaccinul.

Ar trebui să te vaccinezi anti-Covid-19 dacă ești însărcinată?

Studii recente au subliniat faptul că bebelușii născuți de o persoană care a primit un vaccin anticovid în timpul sarcinii pot dezvolta și se pot naște cu anticorpi care pot oferi protecție împotriva virusului.

Jeanne S. Sheffield, director al secției de medicină materno-fetală de la Johns Hopkins Medicine, înțelege preocupările femeilor însărcinate atunci când vine vorba de a-și evalua opțiunile.

 "În momentul în care afli că ești însărcinată, intri în modul de protecție. Dar oamenii trebuie să înțeleagă că sarcina este un adevărat factor de risc pentru boala Covid." CDC a anuntat pe site-ul oficial ca femeile insarcinate care se infecteaza cu Covid "prezintă un risc crescut de naștere prematură și alte probleme in timpul sarcinii". Nu există riscuri documentate ale vaccinării la femeile însărcinate peste riscul normal de bază, spune Sheffield, "iar beneficiul acesteia depășește cu mult, cu mult acest lucru".

Potrivit ultimelor date, doar 26% din femeile insarcinate din America au primit cel puțin o doză de vaccin împotriva coronavirusului în timpul sarcinii. Acest lucru le face să se numere "printre cele mai ezitante categorii", precizează Washington Post, deși riscurile Covid-19 pentru gravide sunt foarte clare: cel puțin 171 de gravide au murit, dintre care 22 numai în luna august, au raportat săptămâna aceasta și Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor, într-un avertisment urgent de sănătate.

Când în timpul sarcinii este cel mai bun moment pentru a primi un vaccin Covid-19?

Este firesc să te întrebi dacă primul trimestru este cel mai bun moment în timpul sarcinii pentru a primi un vaccin Covid-19. 

"Nu au existat date care să arate că a existat o creștere a riscului teratogen, deci orice anomalii congenitale asociate cu vaccinul, ceea ce îi îngrijorează întotdeauna pe oameni în primul trimestru", a declarat Sheffield

Specialistul spune că o persoană însărcinată poate primi un vaccin Covid-19 în orice stadiu al sarcinii, dar că mai devreme, mai degrabă decât mai târziu. 

"Avem acum unele date care spun că, la fel ca și în cazul altor virusuri respiratorii, boala Covid-19 poate fi puțin mai gravă în al doilea și al treilea trimestru." În plus, există noi studii care susțin ideea că vaccinarea mai devreme în timpul sarcinii poate oferi mai multa protecție copilului.

Taguri Vaccin anti covid Femeia insarcinata

Articole recomandate

Citeste si despre