Mit sau realitate: Zaharul face copiii mai activi? Pediatrul raspunde

/ / Modificat: 2019-05-10
Mit sau realitate: Zaharul face copiii mai activi? Pediatrul raspunde

Ai auzit mereu recomandarea multor persoane mai in varsta, a bunicilor sau a medicilor: "Nu dati prea mult zahar copilului, pentru ca il nelinisteste si il face greu de controlat."

Chiar si astazi, se spune ca glucoza ridicata genereaza mai multa hiperactivitate copiilor.

Mit sau realitate?

Raspunsul la aceasta intrebare te va surprinde. Adevarul este ca consumul excesiv de zahar nu este legat de hiperactivitate la cei mici.

Cecilia Baston, pediatru si neonatolog la Spitalul Otamendi, respinge imediat aceasta recomandare veche. Pentru specialist, intrebarea este o poveste simpla fara sens.

"Se crede ca glucoza crescuta ar putea genera mai multe hiperactivitate sau tulburari comportamentale copiilor, dar in realitate acest lucru nu a fost dovedit. Exista studii si dovezi stiintifice ca nu le modifica", a spus Baston intr-un interviu.

Pentru ea, cel mai ingrijorator lucru din ultimele decenii este numarul mare si in crestere al copiilor care consuma prea mult zahar si problemele de sanatate pe care acesta le provoaca.

"Exista o epidemie globala care are legatura cu alimentatia neadecvata si obezitatea. Ceea ce observam, in special in Statele Unite si alte tari din Europa, este o crestere a rezistentei la hiperglicemie si insulina datorita dietei sarace si a obiceiurilor proaste ale copiilor, mai mici sau mai mari," a punctat specialistul.

Ingestia excesului de zahar ca diagnostic al hiperactivitatii deficitului de atentie a crescut in ultimii ani, dar cercetatorii subliniaza ca aceasta este doar o asociere si nu au fost gasite legaturi cauzale intre ele.

"Trebuie sa tinem cont de faptul ca glucoza este principalul combustibil al celulelor si ca creierul este primul organ consumator de glucoza", spune Bastón, adaugand ca "ceea ce este daunator este consumul excesiv de zahar rafinat. Acest lucru poate favoriza hiperglicemia sau obiceiurile proaste care sunt nocive pe termen lung."

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Zahar Zahar alimentatie copii Zahar copii Consumul de zahar la copii

Articole recomandate

Citeste si despre