Cat este de periculos zaharul pentru copii. Multi parinti nici nu isi dau seama

/ / Modificat: 2023-02-10
Cat este de periculos zaharul pentru copii. Multi parinti nici nu isi dau seama

Zahărul se găsește peste tot și de aceea mulți specialisti din domeniul sănătății și al educației conștientizează din ce în ce mai mult faptul că zahărul este o substanță care creează dependență.

Zahărul devine o problemă din ce în ce mai mare în rândul populației de copii. Colegiul Riverside a realizat un experiment care a măsurat performanța și concentrarea înainte și după consumul de zahăr. Chiar îi face pe copii dependenți?

Măsurarea performanței în raport cu consumul de zahăr

Scorurile elevilor la testele de măsurare a performanțelor au fost mai bune înainte de a consuma zahăr. Comportamentul lor a devenit imprevizibil imediat după ce au mâncat dulciuri, iar concentrarea lor a fost afectată.

Aceste date sunt cu adevărat concludente în ceea ce privește impactul pe care consumul de zahăr îl are asupra copiilor, deoarece le afectează în mod direct capacitatea de a învăța, de a se concentra și de a se comporta calm.

Responsabilitatea părinților în ceea ce privește consumul de zahăr

Părinții au o mare responsabilitate în ceea ce privește modul în care mănâncă și ceea ce mănâncă copiii lor. Studiile arată că zahărul nu produce în mod direct o creștere a comportamentului hiperactiv la copii, însă modificările nivelului de zahăr din sânge influențează eliberarea de adrenalină, care afectează comportamentul și performanța.

Este necesar ca copii să mănânce sănătos acasă, limitând alimentele sau băuturile zaharoase. Dacă copiii mănâncă mai puțin zahăr, viața la școală, dar și acasă va fi mai ușoară. Starea de spirit a copiilor nu se va schimba din cauza consumului excesiv de zahăr.

Cum să evitați pofta de zahăr

Copiii sunt mai predispuși la gustări cu alimente bogate în zahăr atunci când corpul lor se obișnuiește să mănânce între mese, când le este puțin foame.

Un mic dejun cu conținut scăzut de zahăr este esențial pentru o bună performanță școlară și pentru îmbunătățirea comportamentului social al copiilor. De asemenea, la școală, copiii ar trebui să fie împiedicați să consume alimente nesănătoase și ar trebui încurajate gustările care lasă deoparte zahărul și promovează obiceiurile alimentare sănătoase.

Cum îi prinde zahărul pe copii

Studiile neurochimice au arătat că zahărul are același efect asupra creierului ca și cocaina. Impactul zahărului asupra sistemelor de recompensă ale creierului face ca consumul acestuia să fie plăcut, iar la oameni, atunci când ne place ceva, repetăm acel lucru.

Atunci când se consumă prea mult zahăr rafinat, în timp, receptorii pentru neurotransmițătorul dopamină, care este esențial pentru senzația de satisfacție, devin amorțiți. Atunci când toleranța la zahăr este redusă, este nevoie de tot mai mult pentru a obține aceleași niveluri de satisfacție.

Zahărul afectează comportamentul copiilor

Zahărul provoacă o fluctuație de hormoni în sânge și când trec aproximativ patru ore după ce ați mâncat, nivelul de zahăr din sânge scade și adrenalina intră în acțiune, ceea ce va determina nevoia de a mânca din nou.

Copiii care sunt foarte sensibili la aceste modificări de comportament legate de hormoni vor avea momente de impulsivitate și concentrarea lor va fi redusă. Includerea alimentelor cu conținut scăzut de zahăr în dieta copiilor poate reduce intensitatea acestor modificări ale nivelului de zahăr din sânge.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Zahar copii

Articole recomandate

Citeste si despre