De ce iubesc copiii dulciurile si cat de mult pot manca?

/ / Modificat: 2023-01-06
De ce iubesc copiii dulciurile si cat de mult pot manca?

Majoritatea copiilor iubesc dulciurile. Prăjiturile, batoanele de ciocolată, bomboanele, înghețata și bomboanele cu jeleu se află pe lista lor de alimente preferate. Și se pare că nu este vorba doar de o preferință pentru gustul dulce, ci că există un motiv biologic mai puternic.

Originea preferinței copiilor pentru dulciuri

Cercetătorii de la Universitatea din Washington și de la Centrul Monell s-au întrebat de ce copiii din toate culturile preferă alimentele mult mai dulci decât adulții, un gust care tinde să se diminueze în adolescență și să dispară considerabil la vârsta adultă. Pentru a găsi un răspuns, aceștia au analizat 143 de copii cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani.

Studiul, publicat în revista Physiology & Behavior, a constatat că copiii cu o poftă mai mare de dulciuri aveau niveluri mai ridicate ale unui biomarker asociat cu creșterea osoasă. Ce înseamnă acest lucru?

Cercetătorii cred că preferința pentru aromele dulci se datorează creșterii rapide care crește nevoile calorice ale organismului copilului, astfel încât acesta ar căuta surse de energie rapidă, cum ar fi cele furnizate de zahăr. De fapt, studiul a constatat că atunci când markerii de creștere osoasă scad de-a lungul anilor, la fel se întâmplă și cu preferințele pentru alimentele foarte dulci.

Nu zahărul este problema, ci consumul exagerat de zahăr

Zahărul este o sursă imediată de energie de care organismul copiilor are nevoie și pe care o folosește foarte bine. Laptele matern, de exemplu, conține peste 200 de zaharuri complexe numite oligozaharide, care acționează ca prebiotice care hrănesc "bacteriile bune" din intestinul copilului.

Problema începe atunci când copiii consumă prea mult zahăr, deoarece organismul nu îl folosește pentru energie, ci excesul este depozitat sub formă de grăsime. Zahărul sfârșește prin a fi dăunător și poate cauza obezitate și diabet, precum și afectarea sănătății orale.

Pe termen lung, consumul excesiv de zahăr în copilărie poate chiar scurta speranța de viață, deoarece consecințele sale ne urmăresc până la vârsta adultă, crescând riscul de a dezvolta diverse boli cronice.

De fapt, numărul de adipocite pe care le vom avea este determinat în primii ani de viață, așa că, dacă ne îngrășăm prea mult, am putea dezvolta hiperplazie adipocitară, ceea ce înseamnă că vom avea mai multe celule cu capacitatea de a stoca grăsime și vom fi mai predispuși la supraponderabilitate și obezitate.

Cheia stă în moderație

Asociația Americană a Inimii a declarat că "consumul unor cantități mici de zahăr ca parte a unei diete sănătoase este sigur". Cu toate acestea, pentru a evita daunele aduse sănătății, părinții ar trebui să se asigure că copiii nu consumă mai mult de 25 de grame de zahăr pe zi, ceea ce ar fi echivalentul a 6 lingurițe, și recomandă evitarea zahărului adăugat la copiii cu vârsta mai mică de doi ani.

Acest lucru înseamnă că este important ca părinții să înceapă să analizeze cantitatea de zahăr adăugat pe care o adaugă în alimentația copiilor lor, deoarece nu este vorba doar de bucățele de zahăr adăugate în lapte, ci și de zahărul ascuns care se găsește în diferite alimente. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca, în general, consumul de zaharuri libere să fie mai mic de 5% din aportul caloric total.

Prin urmare, este important pentru părinți să găsească opțiuni delicioase, dar cu conținut scăzut de zahăr.

Este esențial ca părinții să își amintească faptul că interzicerea totală a dulciurilor sau închiderea acestora poate avea efectul opus: alimentarea unei pofte nesănătoase de zahăr la copii. În schimb, este important ca copiii să învețe să se autoreglementeze și să înțeleagă că un răsfăț ocazional poate face parte dintr-o dietă echilibrată, atâta timp cât este consumat în cantități mici și cu moderație

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dulciuri copii Zahar copii

Articole recomandate

Citeste si despre