In Romania exista doar 2 chirurgi cardiovasculari pediatri

/ / Modificat: 2019-03-18
In Romania exista doar 2 chirurgi cardiovasculari pediatri

In Romania se nasc, anual, cel putin o mie de copii cu malformatii la inima. Pot avea o viata normala, daca sunt operati la timp. Din pacate, in tara noastra exista doar doi medici care fac astfel de operatii complicate.

La spitalul Grigore Alexandrescu, de exemplu, exista sectie de chirurgie cardiovasculara de 3 ani, dar nu pot fi facute operatii tot timpul pentru ca exista un singur medic.

Usile sectiei sunt deschise atunci cand vin medici straini sa opereze copiii aflati pe o lista de asteptare.

"Am scos un post de chirurg si un post de anestezist pentru chirurgie cardiovasculara si pe niciunul nu s- a inscris nimeni. Aparatura a costat 9 milioane de euro," spune Alexandru Ulici, managerul spitalului Grigore Alexandrescu pentru Digi24.

Si la Spitalul Spitalul Marie Curie exista o sectie de chirurgie cardiovasculara pediatrica. Nici aici nu se opereaza mereu pentru ca echipa nu este completa. Dar sunt medici straini care fac operatii lunar, pentru a salva inimile copiilor romani. "Este o zona deficitara, la fel si viteza cu care sunt diagnosticati acesti copii. Este scazuta si rata lor de supravietuire scade", precizeaza Cristian Sas, presedinte Colegiul Pacientilor, potrivit Digi24.

In ultimii 6 ani, numarul pacientilor operati in Romania a scazut de la un an la altul. Daca in 2012 erau putin peste 1.900 de operatii in tara, in urma cu un an erau putin peste 1.400. In 2015, erau operati in tara 1645 de pacienti si erau trimisi in strainatate 212, iar in 2016 erau operati in Romania 1.657 de pacienti si plecau 201. In anul 2017 au fost 1.553 de pacienti operati in Romania, iar 252 au plecat in strainate.

Statul roman deconteaza 2,5 milioane de lei, anual, pentru operatiile in strainatate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre