Copiii abandonati, folositi pentru a scapa de saracie


In prezent, Romania are 18.000 de asistenti maternali, care au in ingrijire 19.450 de copii. Putini dintre asistenti se pot insa lauda ca au si competentele necesare pentru a face fata obligatiilor ce le revin. La crearea acestei situatii a contribuit un complex de factori. Absenta unui site de selectie eficiente a personalului apt pentru aceasta profesie a facut ca, in jur de 30% dintre asistentii maternali sa fie absolventi de 8 clase primare.

Ca sa devina asistent maternal, candidatul trebuie sa urmeze un training unic, de 60 de ore, organizat de directiile de asistenta sociala, dupa care primeste atestatul. Dupa ce primeste in grija copilul, nimeni nu se mai intereseaza de perfectionarea sau reinnoirea cunostintelor acestuia, incat "cei mai multi asistenti maternali considera ca rolul lor este de simpla gazda, care da mancare si un culcus copilului", dupa cum afirma Bogdan Panait, seful Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului.Absenta personalului pregatit se datoreaza si faptului ca de supravegherea ulterioara a asistentului maternal se ocupa o singura institutie si anume directia de asistenta sociala din fiecare judet", spune Bogdan Panait. "Atunci cand se desfiinteaza un centru de plasament, conducerea mai aranjeaza ca personalul sa nu ajunga pe drumuri si ii ajuta sa devina asistenti maternali. In judetele cu somaj mai ridicat, asistenta maternala este folosita ca modalitate de rezolvare a problemelor sociale. Iar in mediul rural unde femeile sunt casnice, sa mai iei un copil, pe langa tine, pentru care sa si primesti 5 milioane de lei este chiar o afacere buna. Noi vrem profesionalism, nu afaceri sau supape de rezolvare a problemelor financiare ale familiei".

Seful ANPDC doreste modificarea legislatiei pentru profesionalizarea asistentilor maternali: "Vom ridica gradul de educatie la minim 10-12 clase. Iar formarea personalului se va face de catre ONG-uri private, directiile de asistenta sociala ramanand sa verifice daca intr-adevar asistentul maternal poate sa faca fata functiei sau nu. In viitor, asistentul maternal va trebui sa aiba un minim de cunostinte de prim ajutor si de psihologie si sa contribuie alaturi de directiile de asistenta sociala la reintegrarea copilului in familie si la succesul lui in viata. Vom limita si perioada cat au dreptul sa tina un copil, la 2 ani, cu exceptia copiilor cu handicap".

Se doreste ca plasamentul in asistenta maternala sa fie doar o masura tranzitorie, in cei 2 ani, autoritatile fiind obligate sa gaseasca o solutie definitiva pentru copil: reintegrarea in familia naturala, cea largita sau gasirea unei familii adoptive.

Citeste tot articolul in: Gandul

25 Ianuarie 2006

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Abandon copii

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul