Pandemia a crescut tulburările de sănătate mintală în rândul copiilor cu până la 47%

/ / Modificat: 2022-04-19
Pandemia a crescut tulburările de sănătate mintală în rândul copiilor cu până la 47%

În ultimii ani, și în special de la debutul pandemiei Covid-19 în 2020, sănătatea mintală a copiilor și adolescenților s-a deteriorat.

Înainte de pandemie, se estima deja că aproximativ 10% dintre copii și 20% dintre adolescenți sufereau de tulburări psihice, cu consecințe care pot dura toată viața. În prezent, adolescenții manifestă mai multă anxietate, simptome depresive, autoagresiune și comportament suicidar.

Acest lucru a fost confirmat de Grupul de lucru multidisciplinar privind sănătatea mintală la copilărie și adolescență, care include Societatea de Psihiatrie Infantilă (SPI), care face parte din Asociația Spaniolă de Pediatrie, Societatea Spaniolă de Urgențe Pediatrice (SEUP) și Asociația Spaniolă de Pediatrie de Îngrijire Primară (AEPap).

Activitatea acestui grup este, de asemenea, aprobată de Societatea spaniolă de medicină a adolescenților (SEMA) și de Societatea de pediatrie socială (SPS).

Creșterea numărului de tulburări de sănătate mintală și a comportamentelor suicidare

În primele luni ale pandemiei, departamentele de urgență pediatrică (PED) și centrele de îngrijire primară au înregistrat o scădere semnificativă (30-40%) a volumului total de îngrijiri.

Dar această primă fază a fost urmată de o creștere de până la 47% a tulburărilor de sănătate mintală a copiilor și de până la 59% a comportamentului suicidar, comparativ cu datele din 2019.

În 2020, 14 copii sub 15 ani s-au sinucis în Spania, de două ori mai mulți decât în anul precedent, iar în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, sinuciderea este deja a doua cauză principală de deces, după tumorile maligne.

Studiile realizate de diferite ONG-uri (UNICEF, Fundația ANAR și Salvați Copiii) au avertizat, de asemenea, asupra impactului pandemiei.

Se estimează că tulburările anxioase sau depresive aproape că s-au cvadruplat (de la 1,1% la 4%), precum și diagnosticul de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) și alte tulburări de comportament (de la 2,5% la 7%).

În mod similar, a fost observată o creștere a simptomatologiei psihosomatice la pacienții pediatrici, multe dintre acestea fiind legate de îngrijorarea cu privire la infecția SARS-COV-2. De asemenea, tulburările de alimentație sunt mai frecvente și mai grave decât înainte de pandemie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pandemie

Articole recomandate

Citeste si despre