OMS: Vaccinati nou-nascutii conform graficului de imunizare in timpul pandemiei de COVID-19

/ / Modificat: 2020-03-30
OMS: Vaccinati nou-nascutii conform graficului de imunizare in timpul pandemiei de COVID-19

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat cateva principii directoare pentru programele de imunizare in timpul pandemiei cu noul coronavirus pentru tarile europene.

Se recomanda vaccinarea in maternitati a nou-nascutilor, conform graficului national de imunizare, dar si ca vaccinurile pneumococice si antigripale sa aiba prioritate pentru grupurile de populatie vulnerabile.

51 din 53 de tari din regiunea europeana OMS au raportat cazuri confirmate de Covid-19.

"In planificarea acestor masuri, ar trebui sa se acorde atentia cuvenita reducerii la minimum a riscului excesiv de morbiditate si mortalitate cauzata de bolile care pot fi prevenite prin vaccin care ar avea loc daca serviciile de imunizare sunt perturbate. Orice perturbare a serviciilor de imunizare, chiar si pentru perioade scurte, va genera cresterea numarului de persoane sensibile si o probabilitate mai mare de focare pentru bolile ce pot fi prevenite prin vaccin," arata raportul OMS.

7 principii esentiale recomadate de OMS de care trebuie sa se tina cont in derularea programelor de imunizare in timpul pandemiei Covid-19

1. Urmati orientarile existente cu privire la masurile de prevenire a infectiilor cu Covid-19 in timpul sesiunilor de imunizare. 

2. Prioritizati vaccinarile din seria primara, in special pentru vaccinurile contra rujeolei sau rubeolei sau poliomielitei si alte vaccinuri combinate.

3. Evitati campaniile de vaccinare in masa pana se rezolva situatia Covid-19.

4. Vaccinati nou-nascutii, conform graficului national de imunizare, in maternitati.

5. Se acorda prioritate vaccinurilor pneumococice si antigripale pentru grupurile de populatie vulnerabile.

6. Amanati introducerea oricarui nou vaccin in programul national de imunizare.

7. Comunicati clar comunitatii si profesionistilor din domeniul sanatatii motivele pentru includerea imunizarii ca unul dintre serviciile prioritare de sanatate in timpul pandemiei Covid-19 si riscurile provocate de VPD si beneficiile vaccinarii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Oms Nou-nascuti Pandemie

Articole recomandate

Citeste si despre