Elevii din Hunedoara au creat un program ce va fi folosit pe Statia Spatiala Internationala

/ / Modificat: 2023-04-30
Elevii din Hunedoara au creat un program ce va fi folosit pe Statia Spatiala Internationala

Performanta deosebita pentru un grup de elevi din Hunedoara. Acestia au conceput un program ce va rula pe Statia Spatiala Internationala si care are drept scop monitorizarea evolutiei si starii de sanatate a vegetatiei pe Pamant. Experimentul este propus de echipa clubului RobotX, iar programul a fost elaborat de 3 elevi, mentorati de profesorul Mircea Nistor. Agentia Spatiala Europeana a anuntat ca proiectul conceput de elevii romani va fi implementat in perioada aprilie-mai, iar datele adunate in urma experimentului vor fi prelucrate la finalul lunii viitoare.

Profesorul coordonator a explicat ca, in prima faza, echipele inscrise au trimis la ESA idei de experimente si proiecte. Au fost selectate cele mai bune, iar ESA a trimis echipelor respective cate un kit specializat. Elevii, impreuna cu profesorul coordonator au creat softul necesar pentru ca proiectul sa poata fi pus in practica.

„Noi am primit acest kit anul trecut, in decembrie, el fiind format, in principal, dintr-un micro-controller, un modul de inteligenta artificiala si o camera. Cei trei copii au creat softul necesar, iar acesta va rula pe un kit similar amplasat pe Statia Spatiala Internationala. Experimentul va dura cam trei ore, adica durata in care Statia inconjoara, pe orbita, Pamantul de doua ori. Este un sentiment nemaipomenit pentru copii sa stie ca softul lor va rula pe Statia Spatiala Internationala! La fel este si pentru mine. In cele trei ore, se vor realiza aproximativ 1.000 de imagini care ne vor ajuta apoi sa evaluam starea de sanatate a vegetatiei planetei si evolutia acesteia”, a explicat coordonatorul si mentorul RobotX Hunedoara, conform Agentiei nationale de presa.

Nu este prima data cand elevi din cadrul RobotX Hunedoara obtin asemenea performante. In urma cu 4 ani, o alta generatie de elevi a conceput un soft cu ajutorul caruia s-a facut o evaluare a modului in care evolueaza stratul de nori al Pamantului, tot de pe Statia Spatiala Internationala. De data aceasta, elevii care au lucrat la program, alaturi de profesorul Mircea Nistor sunt: Alexandru Budiul, elev in clasa a X-a la Liceul Teoretic “Traian Lalescu”, Maria Alexa, eleva in clasa a IX-a la Liceul Teoretic “Traian Lalescu” si Luca Rados, elev in clasa a X-a la Colegiul National “Iancu de Hunedoara”.

FOTO: Facebook

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Elevi Copii inteligenti Copii isteti

Articole recomandate

Citeste si despre