Cat de eficient este vaccinul Pfizer la copii fata de varianta Delta. Datele celui mai recent studiu

/ / Modificat: 2021-10-21
Cat de eficient este vaccinul Pfizer la copii fata de varianta Delta. Datele celui mai recent studiu

Vaccinul Pfizer prezinta o eficienta ridicat in randul adolescentilor, arata datele celui mai recent studiu, axat pe varianta Delta a virusului SARS-CoV-2, care a aratat ca pentru tinerii vaccinati cu schema completa riscul unei boli simptomatice a scazut cu 93% in comparatie cu cei nevaccinati, relateaza EFE.

Studiul, care a fost publicat in The New England Journal of Medicine, se bazeaza pe date medicale obtinute in randul tinerilor vaccinati din Israel si este prima cercetare stiintifica de acest tip care a fost axata pe varianta dominanta Delta, precizeaza un comunicat publicat de Centrul Clalit din Israel.

A fost realizat in perioada 8 iunie - 14 septembrie, in plin val patru al pandemiei de COVID-19, cand varianta Delta a fost predominanta in noile infectari cu coronavirus. Cercetatorii au examinat datele obtinute de la 94.354 de adolescenti vaccinati cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani.

Acestia au fost analizati impreuna cu alti 94.354 de adolescenti nevaccinati, in baza unui amplu context de caracteristici demografice, geografice si de sanatate asociat riscului de contagiere. 

Rezultatele arata ca la adolescentii vaccinati cu schema completa (7 - 21 de zile dupa cea de-a doua doza), riscul de COVID-19 simptomatic a scazut cu 93% fata de grupul tinerilor nevaccinati, in timp ce riscul de infectare a scazut cu 90%

In perioada imediat urmatoare dupa administrarea dozei 1 (14 - 20 de zile dupa prima doza), eficacitatea vaccinului a fost mai mica, dar semnificativa: riscul de COVID-19 simptomatic a scazut cu 57% la minorii vaccinati, iar riscul de infectare a scazut cu 59%.

Taguri Vaccin anti covid

Articole recomandate

Citeste si despre