Atentie, parinti! O fetita de 2 ani, la un pas de moarte dupa ce a inghitit batul de la o acadea

/ / Modificat: 2022-05-03
Atentie, parinti! O fetita de 2 ani, la un pas de moarte dupa ce a inghitit batul de la o acadea

O fetita de 2 ani din Siria a scapat ca prin urechile acului dupa ce a stat 6 luni cu un bat de acadea in stomac. Batul, pe care micuta il inghitise din greseala, a ajuns sa ii perforeze intestinul. Fetita a ajuns de urgenta la spital, dupa ce si-a pierdut cunostinta si a inceput sa aiba frisoane. Parintii au dezvaluit ca fetita se plansese de dureri de stomac cu o zi inainte, a facut temperatura si a varsat de mai multe ori.

Micuta a ajuns de urgenta la spital in stare grava, cu frisoane, iar medicii i-au facut o ecografie pentru a vedea ce se intampla cu ea si au descoperit o acumulare de lichid in cavitatea dintre intestine si organe - semn ca intestinul ei era perforat. Medicii au drenat lichidul, pentru a elibera presiunea, dupa care au supus-o pe fetita unei interventii chirurgicale de urgenta. Batul de acadea pe care fetita il inghitise din greseala ii perforase intestinul subtire, iar daca medicii nu interveneau la timp, copila ar fi putut sa-si piarda viata.

Medicii care au operat-o au transmis că batul avea o lungime de 7 cm si un diametru de 2 mm si ca i-a pus micutei viata in pericol. Pentru a evita astfel de situatii periculoase, este recomandat sa nu le oferiti copiilor produse alimentare, obiecte sau jucarii care nu sunt potrivite varstei lor. Cititi intotdeauna pe ambalaj de la ce varsta pot fi oferite si supravegheati copiii permanent atunci cand manevreaza obiecte ascutite sau de dimensiuni mici, care ar putea fi ingerate. In cazul in care copilul inghite din greseala un obiect mic, mergeti cu el la spital pentru o ecografie si un consult de specialitate, deoarece orice corp strain ingerat reprezinta un pericol pentru cel mic.

Ce este perforarea gastro-intestinala si cat de periculoasa poate fi

Perforarea gastro-intestinala apare atunci cand se formeaza o gaura undeva in intestinul subtire sau in intestinul gros. Poate aparea din cauza unor afectiuni, dar poate fi si rezultatul unor traume, cum ar fi o rana exterioara, provocata cu un obiect contondent. Simptomele includ: dureri puternice de stomac, febra, frisoane, greturi, varsaturi.

O gaura in aparatul gastro-intestinal sau in vezica biliara poate duce la peritonita. Aceasta este o inflamatie a membranei care captuseste cavitatea abdominala. Apare atunci cand bacteriile, lichidul biliar, acidul din stomac, alimentele partial digerate sau scaunele intra in cavitatea abdominala. Daca bacteriile ajung in sange, pot aparea infectii puternice, care pun viata in pericol.

Atunci cand este descoperita o perforare gastro-intestinala, se intervine chirurgical pentru a inchide rana si pentru a curata infectia. Recuperarea presupune tratament cu antibiotic si monitorizarea pacientilor.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre