Asociatia SAMAS impreuna cu ASSMB celebreaza anul acesta Saptamana Mondiala a Alaptarii

/ / Modificat: 2023-08-09
Asociatia SAMAS impreuna cu ASSMB celebreaza anul acesta Saptamana Mondiala a Alaptarii

Pentru al doilea an consecutiv Asociatia SAMAS impreuna cu ASSMB celebreaza anul acesta Saptamana Mondiala a Alaptarii (1-7 august) prin arta dedicata alaptarii adusa in spatiul unde mesajul are cel mai mare impact: la maternitate.  Pe 3 august la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu”, una dintre maternitatile istorice ale Bucurestiului, a avut loc inaugurarea oficiala a unei picturi murale pe tema alaptarii, care sustine mesajul WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) de anul acesta: Impreuna putem face ca alaptarea si locul de munca sa functioneze impreuna! (Let’s make breastfeeding and work, work!).

Anul acesta WABA ne arata ca peste jumatate de miliard de femei care lucreaza nu beneficiaza de protectie maternala in legile nationale. Doar 20% dintre tari cer angajatorilor sa ofere angajatilor pauze platite pentru alaptare si spatii speciale unde sa poata alapta sau mulge lapte pentru bebelusi.

In aceste conditii, mai putin de jumatate dintre bebelusii din intreaga lume de pana in 6 luni sunt alaptati exclusiv. Mesajul WABA de anul acesta pune deci reflectorul pe locul de munca unde este posibil sa promovam si sa sustinem alaptarea prin politici publice inteligente care sa permita angajatelor sa ramana in campul muncii in timp de alapteaza. Din fericire, in Romania avem legislatie acoperitoare pentru alaptarea la locul de munca insa, ca intotdeauna, mai avem de lucrat la aplicare. Asociatia SAMAS sta la dispozitia oricarui angajator care doreste sa isi ajute angajatele sa continue hranirea bebelusului cu lapte matern si dupa revenirea la locul de munca.

Alaptarea, aceasta conexiune suprema a mamei cu bebelusului ei, este tradusa in limbajul universal al artei cu ajutorul Asociatiei SAMAS. Pictura murala de arta urbana, Simfonia Florilor, este realizata de artistii Fas Fas Art, dupa o fotografie facuta de fotograful Eugen Alesiuc, si impodobeste un perete de peste 20mp, vizibil pentru toti cei care trec pragul Spitalului Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu”, maternitate ce deserveste mamele din Bucuresti si nu numai de 66 de ani.

Astfel, asociatia SAMAS si ASSMB continua seria muralelor de arta moderna pentru promovarea alaptarii inceputa in 2022 la maternitatea Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia.

Gravide, lauze, viitori si proaspat deveniti tati, precum si bunici si cadre medicale se vor bucura de aceasta manifestare de arta urbana, ce aduce tuturor aminte ca alaptarea este cel mai frumos si firesc mod de a hrani un bebelus, si ca mamele au nevoie mai mult ca oricand de sustinerea noastra, a tuturor – cadre medicale, parteneri, angajatori, societate – pentru a le oferi copiilor lor acest drept natural, cu efecte protective pentru intreaga viata.

Incurajam mamele sa alapteze, instruim cadrele medicale, ca sa sprijine activ alaptarea si comunicam mesaje de normalizare a alaptarii pentru societatea romaneasca inca din momentul infiintarii Asociatiei SAMAS, in 2013.

“Ne bucuram sa putem continua seria de murale dedicate alaptarii pentru al doilea an consecutiv. Bucuria tuturor celor care au vazut prima pictura de mari dimensiuni de la Maternitatea Filantropia ne-a incurajat sa tinem directia si sa punem alaptarea la loc vizibil si de cinste acolo unde conteaza cel mai mult: pe peretele unde se face accesul in maternitate! Cu cat oamenii vor vedea si auzi mai multe mesaje pro alaptare cu atat alaptarea va redeveni o norma sociala. Iar rezultatele acestei abordari 360 se vad deja: rata alaptarii exclusive in primele 6 luni, adica cea mai importanta perioada, s-a triplat in ultimii 10 ani in Romania!  declara Ana Maita, purtator de cuvant al Asociatiei SAMAS si consilier pentru drepturile mamelor.

„Pentru al doilea an consecutiv, ASSMB a acceptat cu bucurie sa se implice in proiectul Asociatiei SAMAS prin care continuam sa promovam alaptarea la san si nasterea naturala, doua cauze pe care le-am sustinut constant de-a lungul anilor. Pictura murala pe care o inauguram astazi la Spitalul Panait Sirbu - Maternitatea Giulesti, pentru a marca „Saptamana Mondiala a Alaptarii”, vine dupa lucrarea de arta urbana de mari dimensiuni realizata anul trecut la Spitalul Filantropia, si speram sa se bucure de un succes la fel de mare. Este o modalitate originala si creativa de a aduce sanatatea mai aproape de oameni prin intermediul artei, iar munca artistilor implicati merita toata aprecierea noastra” spune Oana SIVACHE, Director general ASSMB

Alte activitati SAMAS in Saptamana Mondiala a Alaptarii

Asociatia SAMAS organizeaza, cu ocazia Saptamanii Mondiale a Alaptarii mai multe evenimente alaturi de educatorii perinatali din tara.

Pe 1 august la Timisoara a avut loc un eveniment unde s-a discutat despre Alaptare si cariera: sfaturi practice pentru mamici. Sambata pe 5 august la Pitesti se va discuta in cadrul evenimentului SAMAS despre mentinerea lactatiei cand mama pleaca la serviciu. Luni 7 august pregatim o intalnire pentru cadrele medicale in care povestim despre provocarile alaptarii atunci te intorci la locul de munca, mergi la facultate, pleci des in deplasari.

Despre Asociatia SAMAS

Asociatia SAMAS este o organizatie nonguvernamentala care activeaza in domeniul educatiei pentru sanatate si preventiei si care dezvolta programe de formare pentru profesionisti din domeniul sanatatii si cel educational, pentru ca acestia sa poata ajuta, la randul lor, parintii sa ia cele mai bune decizii pentru sanatatea copiilor. Pe langa proiectul Cutia Bebelusului, Asociatia SAMAS a mai creat 2 programe cu impact national: Educatie Perinatala pentru parinti in primele 1,000 de zile ale copiilor si Sanatos de mic.

Programul de Educatie Perinatala a dezvoltat o comunitate de 1.400 de specialisti (moase, medici, asistenti medicali si comunitari), care ofera informatii despre nutritia si ingrijirea corecta a bebelusilor viitorilor parinti si parintilor incepatori din intreaga tara, in comunitati, maternitati, online sau la centrele SAMAS.

31.284 de mame (o treime dintre acestea aflate in situatii dificile de viata) au beneficiat de cursurile si informatiile furnizate de SAMAS din 2013 pana in prezent.

Sanatos de mic, initiat in 2017, este un program de educatie nutritionala in gradinite, menit sa reduca riscul de obezitate infantila si sa creeze bune obiceiuri alimentare din primii ani de viata. Programul a fost deja implementat in 296 de gradinite din tara, iar 623 cadre didactice si medicale din gradinite au urmat cursuri de formare, iar parintii au participat la 153 de ateliere de gatit sanatos si la 13 conferinte pe teme de nutritie si stil sanatos de viata. In total 44.400 de prescolari si 66.600 de parinti au beneficiat de activitatile proiectului.

Alte realizari ale Asociatiei SAMAS

Difuzarea pe toate canalele TV si radio, in fiecare zi, incepand din 2016, a  mesajului de sanatate publica, introdus de SAMAS – “Hranirea exclusiva la san a copilului in primele sase luni este esentiala pentru o viata sanatoasa“;

300 de mame din comunitati defavorizate au primit pana in prezent CUTIA Bebelusului impreuna cu informatiile necesare pentru alaptare si ingrijirea copilului. Proiectul CUTIA Bebelusului a primit premiul pentru cel mai bun proiect de implicare sociala la Gala CONAF din 2019.

Asociatia SAMAS a fost infiintata datorita extinderii si dezvoltarii Programului  SAMAS, initiat de catre Fundatia Crucea Alba, Fundatia Nutricia si Crucea Rosie – Filiala Sector 6, sustinut de Danone Ecosystem.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptarea copilului Alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre