Momo, jocul periculos de pe WhatsApp care ii provoaca pe copii sa se sinucida

/ / Modificat: 2018-08-08
Momo, jocul periculos de pe WhatsApp care ii provoaca pe copii sa se sinucida

Un joc distribuit pe WhatsApp, care provoaca la sinucidere, alerteaza parintii dupa ce s-a descoperit ca ar avea legatura cu moartea unei fetite de 12 ani. Autoritatile din mai multe tari au emis avertizari parintilor privind distribuirea acestui joc periculos pe WhatsApp.

Politia din Argentina investigheaza posibila legatura pe care jocul ar avea-o cu moartea unei fetite de 12 ani din apropierea capitalei Buenos Aires. Politistii care au deblocat telefonul fetitei spun ca au dovezi ca aceasta s-a filmat cu putin timp inainte de a muri, in scopul indeplinirii provocarii jocului Momo, sustine ziarul britanic Mirror.

Cum functioneaza Momo, acest joc periculos

Copilul tau adauga un numar necunoscut in lista sa de contacte de pe WhatsApp. Numarul acesta ii trimite imagini violente si ii comanda sa indeplineasca ordine grotesti care implica imagini si fotografii in care copilul isi face rau sau se sinucide.

momo-joc-periculos

Cel care controleaza jocul pretinde ca detine informatii personale despre "jucator" si il amentinta daca acesta nu vrea sa ii urmeze ordinele. Autoritatile argentiniene ancheteaza identitatea controlerului misterios in acest moment si au declarat ca numarul necunoscut ar avea legatura cu un adolescent de 18 ani.

Imagini grotesti

Avatarul folosit de Momo este o imagine a unei femei cu caracteristici faciale grotesti si ochi bulbucati, extrasa din portofoliul artistului japonez Midori Hayashi, care nu este asociat cu acest joc in nici un fel.

Rodrigo Nejm, reprezentant al unei organizatii non guvernamentale din Brazilia care lupta in combaterea infractiunilor comise pe internet, a declarat pentru o filiala BBC ca inca nu este clar cat de raspandit este jocul Momo si a sustinut ca mai mult ca sigur acesta este o forma de "momeala" utilizata de infractori pentru a fura date personale si a escroca oamenii pe internet.

Aceasta nu este prima data cand un joc distribuit in mediul online incurajeaza copiii sa se sinucida.

Din 2016 si pana acum, un alt joc, Blue Whale (provocarea Balena Albastra) a fost mentionat in mai multe randuri ca avand legatura cu cel putin 130 de decese (autoritatile nu au reusit insa sa gaseasca jocul ca fiind direct responsabil pentru nici unul dintre aceste decese).

Spre deosebire de Momo, Blue Whale a inceput pe un grup Facebook in care administratorul desemna sarcini zilnice ce trebuiau sa fie indeplinite. La inceput sarcinile le solicitau "jucatorilor" sa vizioneze filme horror sau sa se trezeasca la ore neobisnuite pentru ca mai apoi sa escaladeze la actiuni de autoagresiune si sinucidere.

Un purtator de cuvant WhatsApp a declarat ca "este usor de blocat orice numar de telefon si incurajam utilizatorii nostri sa raporteze orice fel de mesaje problematice pentru ca noi sa putem actiona".

Ca parinte, este important sa vorbesti cu copilul tau despre presiunea exercitata de semeni, sa iti asculti copilul atunci cand doreste sa iti impartaseasca grijile si experientele sale, sa ii validezi sentimentele, dar si sa il ajuti sa invete sa spuna “nu” si sa infrunte presiunea celor din jurul sau cu incredere in sine.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pericole internet copii Siguranta pe internet a copiilor Jocuri periculoase pentru copii

Articole recomandate

Citeste si despre