Jocurile pe calculator pentru copii - ghid complet

/ / Modificat: 2017-02-07
Jocurile pe calculator pentru copii - ghid complet

Jocurile pe calculator sunt ca o sabie cu doua taisuri in viata copilului modern - pe de-o parte, au un rol educativ si ajuta la dezvoltarea abilitatilor motrice, sociale si la imbogatirea culturii generale, pe de alta parte, pot oferi exemple negative de comportament si, cel mai rau, pot crea o dependenta periculoasa. Daca le introduci in programul copilului la varsta adecvata, cu masura, si le alegi cu atentie, jocurile video pot deveni un instrument valoros in educatia celui mic!

La ce varsta are voie copilul la calculator?

Multi parinti isi fac griji cu privire la timpul pe care copilul il petrece in fata calculatorului, fara a lua in calcul ca varsta la care este expus prima oara acestui gadget este la fel de importanta.

Chiar daca, in ziua de astazi, gadgeturile patrund in viata copiilor inca de la varsta de bebelus, cei mai multi specialisti sunt de parere ca cei mici ar trebui sa acceseze primul joc pe calculator in jurul varstei de 5 ani. Potrivit acestora, este varsta la care copilul are dezvoltate suficient de bine abilitatile motrice pentru a folosi mouse-ul si a manipula imagini abstracte pe ecranul calculatorului.

Warren Buckleitner, editor la "Children's Technology Review", considera ca cei mici pot fi expusi dispozitivelor electronice, precum calculatorul, si la o varsta mai mica - 2 ani si jumatate - fara pretentia de a se juca organizat.  

Cat timp are voie sa petreaca zilnic in fata calculatorului?

Din primul moment in care ii faci cunstinta copilului cu calculatorul, este indicat sa stabilesti un program stabil in privinta utilizarii lui. Ca medie generala de timp, Academia Americana de Pediatrie recomanda maximum 2 ore pe zi in fata calculatorului. Limita de timp variaza si in functie de varsta.

La inceputul varstei prescolare, specialistii recomanda ca cei mici sa fie lasati in jur de 15 minute la calculator pe zi. Poate parea foarte putin, dar, in aceasta etapa a copilariei, ochii copilului obosesc foarte repede atunci cand se concentreaza pe imaginile de pe ecran si ii predispun la diverse afectiuni.

Pe masura ce se apropie de varsta scolara, media de timp poate creste la o ora, ca, spre adolescenta, sa nu depaseasca mai mult de 2 ore petrecute zilnic in compania calculatorului.  

Ce rol au jocurile pe calculator in dezvoltarea copilului?

adolescent-calculator

Jocurile video sau electronice pot avea un rol educativ puternic pentru copil, insa folosirea lor pe post de instrument educational poate implica o multime de riscuri. Jocurile video pot ajuta copilul sa inteleaga intr-o maniera adecvata varstei lui notiuni matematice, abstracte, litere si il invata sa citeasca. Insa o mare parte din specialisti considera ca pericolele pe care acestea le ridica in dezvoltarea lui sunt prea mari, pentru ca parintii sa se bazeze pe ele in educatia celui mic.

Multi specialisti critica jocurile video, intrucat contribuie la izolarea sociala a copiilor, "hranesc" dependenta de gadgeturi, incurajeaza sedentarismul si ii predispun la obezitate, agresivitate si tulburari psihologice. Alti specialisti sustin ca, oricat de multe pericole planeaza asupra introducerii calculatorului in viata copiilor, acestia nu pot fi tinuti departe de gadgeturi, intr-o epoca in care tehnologia ia din ce in ce mai multa amploare.

Ca atare, folosirea cu masura a acestuia si impunerea unor reguli clare in privinta continutului media sau jocurilor accesate reprezinta cea mai buna solutie pentru a diminua aceste pericole si a profita de beneficiile educationale ale jocurilor electronice.

Jucate rational, aceste forme de distractie pentru copii pot contribui din plin la dezvoltarea unor aptitudini si abilitati necesare mai tarziu:

stimuleaza gandirea (copiii trebuie sa gaseasca solutii rapide in timpul jocului si sa aiba reactii sau reflexe bune; in plus, stimuleaza memoria, atentia si concentrarea);

imbunatatesc abilitatile fine motorii (perspicacitatea sau indemanarea);

dezvolta spiritul competitiv si cooperarea;

calmeaza si destind copilul, combatand stresul;

ii pun in diverse situatii imaginare, din care invata lucruri noi si modele de comportament (unele dintre ele pot deveni jocuri de rol, doar ca virtuale).

Cum alegi jocurile video pentru copil?

Desi pare o alegere usoara, gasirea unui joc educational care sa starneasca interesul si atentia copilului nu este intotdeauna facila. Atunci cand cumperi un joc electronic, este important ca acesta sa:

il invete ceva nou, adica sa aiba o latura educationala;

fie adecvat varstei lui (urmareste eticheta sau informatiile descriptive ale acestuia daca il achizitionezi online);

fie lipsit de continut violent;

aiba o latura distractiva (prezentarea si modul de redare sa fie interesant si sa capteze atentia copilului);

nu permita accesul online - sa nu aiba extensii care sa trimita copilul catre variante online sau alte site-uri;

poata fi jucat intre mai multi utilizatori (sa se poata juca in grup, alaturi de alti copii, pentru a promova interactiunea sociala, cooperarea etc.).

In cazul in care nu esti sigura de continutul si utilitatea unui joc electronic, testeaza-l inainte. In acest fel, poti observa exact cum decurge jocul, cat este de stimulant sau educativ si daca are bug-uri care pot incurca copilul sau il pot directiona spre site-uri cu continut nepotrivit.  

Este cazul sa investesti in accesorii pentru jocuri video?

Multe jocuri video nu necesita accesorii speciale, mouse-ul si tastatura calculatorului fiind singurele instrumente necesare pentru desfasurarea acestora. Insa exista si jocuri mai complexe, care necesita manete, volan si alte accesorii care trebuie introduse in calculator, pentru a putea fi jucate. La varste mici, nu este nevoie sa investesti in astfel de accesorii. Exista o multime de jocuri educative si distractive pentru copii care nu necesita investitii financiare suplimentare.  

Copilul tau la ce varsta s-a jucat prima oara pe calculator? Are un program cu privire la utilizarea calculatorului? Cat timp il lasi sa se joace? Spune-ne cateva sugestii de jocuri educationale pentru varste mici, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jocuri video copii Varsta calculator copii Timp calculator copii

Articole recomandate

Citeste si despre