Institutul Cantacuzino: Informatii despre tipul de coronavirus care circula in Romania

/ / Modificat: 2020-05-19
Institutul Cantacuzino: Informatii despre tipul de coronavirus care circula in Romania

Reprezentantii Institutului Cantacuzino au declarat ca au obtinut primele informatii despre intregul genom al virusului SARS-CoV-2 care circula in Romania. 

Potrivit acestora, virusul este mai diferit fata de tulpina de referinta din Wuhan si ceva mai similar cu tulpinile care au circulat in mai multe tari europene, Austria, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Spania, dar si in India sau SUA.

"In fazele incipiente ale epidemiei din Romania, sursa de infectie a fiecarui caz a fost identificata prin anchete epidemiologice amanuntite, urmate de detectia si izolarea sau carantinarea contactilor. Odata cu raspandirea virusului in populatia generala, aceasta strategie nu mai poate furniza date exacte. Pe masura ce virusul se raspandeste, apar multiple oportunitati de selectie naturala a unor mutatii care pot avea impact major asupra transmisibilitatii virusului," se arata pe pagina Institutului National de Cercetare Dezvoltare Medico-Militara "Cantacuzino".

Diferenta fata de tulpina din Wuhan

Tocmai de aceea, cercetatorii de la institut continua cercetarile pentru identificarea unui profil viral specific Romaniei.

"Identificarea variantelor virale trebuie atent interpretata si monitorizata pentru intelegerea adaptarii, evolutiei si transmiterii virusului SARS-CoV-2 in populatia umana, precum si pentru evaluarea metodelor de diagnostic.”

Insa cercetatorii spun ca au constatat o diferenta a virusului fata de tulpina de referinta din Wuhan.

"Primele informatii asupra intregului genom al virusului SARS-CoV-2 identificat in Romania, au fost obtinute in Laboratorul Infectii Respiratorii Virale, Centrul National de Gripa din Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara ”Cantacuzino," prin utilizarea tehnologiei secventierii de noua generatie (NGS) cu ajutorul sistemului de secventiere Illumina MiSeq si a softului DNASTAR Lasergene.

Analiza filogenetica a primelor trei genomuri secventiate (intregul genom, acoperire 100%) au evidentiat identitate 99.95% cu tulpina de referinta din Wuhan si identitate 99,97% - 99,96% cu tulpini identificate in Austria, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, India, Italia, Marea Britanie, Spania sau SUA," potrivit biologului specialist dr. Mihaela Lazar, sef Laborator Infectii Respiratorii Virale  din Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara Cantacuzino.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Romania

Articole recomandate

Citeste si despre