Harta infectarii cu COVID-19 la copii: Romania vs Italia si Spania

/ / Modificat: 2020-03-26
Harta infectarii cu COVID-19 la copii: Romania vs Italia si Spania

Oricine se poate imbolnavi de coronavirus. Nici copiii nu sunt ocoliti de noul virus. Unii insa nu manifesta simptome, dar sunt purtatori. 

Rata generala de infectare creste odata cu varsta. In cazul copiilor, nu se stie cu exactitate daca cei mici nu se infecteaza cu COVID-19 sau, pur si simplu, sunt mai putin susceptibili sa dezvolte simptome grave si sa fie nevoie de asistenta medicala. 

Romania are 34 de copii cu COVID-19

In Romania, potrivit statisticilor oficiale ale autoritatilor, au fost raportate 34 de cazuri de copii cu COVID-19, pana la data de 24 martie.

covid romania

La grupa de varsta 0-9 ani au fost diagnosticati 12 copii cu coronavirus, adica 2% din numarul total de cazuri din Romania, in timp ce la categoria de varsta 10-19 ani, au fost confirmate pozitiv 22 de cazuri.

Numarul cazurilor de infectie cu coronavirus la copii in Romania este destul de mare, tinand cont ca numarul testarilor a inceput sa creasca in ultima saptamana. 

Ce se intampla in alte tari

Spania a depasit Italia la numarul de decese

Spania, care este a doua tara afectata din lume dupa Italia, in ceea ce priveste numarul cazurilor de infectii cu coronavirus, are pana in acest moment peste 56.000 de persoane infectate cu coronavirus. Printre acestea se afla 175 de cazuri la categoria 0-9 ani si 302 de copii la grupa de varsta 10-19 ani, inregistrandu-se si un deces.

grafic coronavirus spania

Italia, un focar al coronavirusului in Europa

In Italia au fost confirmate, pana miercuri, 25 martie, peste 74.000 de infectii cu coronavirus. Pana pe 23 martie 2020, la grupa de varsta 0-9 au fost inregistrate 316 cazuri de infectii cu coronavirus: 181 in randul baietilor si 135 in randul fetitelor.  

coronavirus italia

La grupa de varsta 10-19 au fost inregistrate 384 de cazuri, dintre care 200 sex masculin, 184 sex feminin. Procentele de infectii la copii sunt destul de mari si in Italia. Astfel ca potrivit analizei, cu cat creste numarul cazurilor pozitive intr-o tara, cu atat apar si cazuri tot mai numeroase in randul copiilor. Astfel, Italia detine recordul la numarul infectiilor cu coronavirus in Europa, cu 700 de imbolnaviri la grupa de varsta 0-19 ani. 

grafic 2 italia

China, tara in care a erupt focarul de coronavirus in decembrie 2019, a inregistrat aproximativ 2.000 de cazuri de copii infectati cu noul virus si a declarat un singur deces.  

In Statele Unite, pana in acest moment, au fost inregistrate aproape 69.000 de cazuri cu COVID-19, iar pe data de 25 martie a fost raporat decesul unui adolescent, iar o fetita in varsta de 12 ani din Atlanta se afla la terapie intensiva. Si in Marea Britanie un adolescent si-a pierdut viata.

Cum se manifesta coronavirusul la copii

Potrivit expertilor UNICEF si specialistilor din cadrul Centrului pentru prevenirea si controlul bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, noul coronavirus pare sa provoace o infectie mai usoara la copii decat la adulti sau persoane in varsta.

La copii, simptomele sunt asemanatoare racelii obisnuite, cum ar fi febra, rinoree si tuse. Simptome gastrointestinale (varsaturi si diaree) au fost raportate la cel putin un copil cu COVID-19. Potrivit datelor raportate, copiii cu coronavirus au prezentat, in general, simptome usoare si, desi au fost raportate complicatii severe (sindrom de detresa respiratorie acuta, soc septic), acestea par sa fie mai putin frecvente in comparatie cu adultii.

Copiii trebuie invatati obiceiurile sanatoase de igiena 

  • Sa se spele frecvent pe maini cu apa si sapun
  • Sa tuseasca sau sa stranute in pliul cotului sau intr-un servetel de unica folosinta pe care sa-l arunce apoi
  • Sa nu-si atinga ochii, gura sau nasul, daca nu si-au spalat corect mainile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Romania Covid - 19 Cazuri copii

Articole recomandate

Citeste si despre