5 iunie, Ziua Invatatorului, se serbeaza prin "manifestari specifice"

/ / Modificat: 2020-06-05
5 iunie, Ziua Invatatorului, se serbeaza prin

Ziua Invatatorului se sarbatoreste in fiecare an pe data de 5 iunie. Aceasta zi este libera pentru elevi, insa acestia merg la scoala pentru a participa la "manifestari specifice".

Pe 9 octombrie 2007, Camera Deputatilor a adoptat, cu 203 voturi pentru, 3 impotriva si 3 abtineri, proiectul de lege privind instituirea Zilei Invatatorului pe data de 5 iunie a fiecarui an. Aceasta data a fost stabilita prin legea nr. 289 din 29 octombrie 2007, manifestarea urmand a avea un caracter educational, national, apolitic si cultural.

Ziua de 5 iunie poarta semnificatia zilei de nastere a dascalului Gheorghe Lazar, intemeietorul invatamantului modern romanesc (n. 5 iun. 1779-m. 17 sept. 1823).

Potrivit actului normativ, Ziua Invatatorului este sarbatorita in toate unitatile de invatamant de stat, particulare si confesionale din sistemul romanesc, iar Ministerul Educatiei si alte institutii abilitate ale statului acorda premii, distinctii, medalii si titluri onorifice cadrelor didactice si elevilor.

Chiar Ministerul Educatiei a precizat, anuntand structura anului scolar 2018-2019, ca "unitatile de invatamant si inspectoratele scolare vor marca prin manifestari specifice ziua de 5 octombrie - Ziua internationala a educatiei si ziua de 5 iunie - Ziua invatatorului, in masura in care, prin contractul colectiv de munca aplicabil, nu sunt instituite ca zile nelucratoare".

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre