Este bine sa SCOTI copilul afara in aceasta perioada? Raspunsul specialistului

/ / Modificat: 2020-03-12
Este bine sa SCOTI copilul afara in aceasta perioada? Raspunsul specialistului

In Romania, numarul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 48. Lucru care ii inspaimanta pe oameni. Desi copiii nu sunt afectati de COVID-19 asa cum sunt adultii, mai ales batranii, parintii isi fac  griji si incearca sa-i protejeze cat mai mult pe cei mici de noul virus.

Prof. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a raspuns la intrebarea daca ar fi bine ca cei mici sa iasa afar in aceasta perioada in care coronavirusul se raspandeste foarte repde.

Copilul nu trebuie sa intre in contact cu alte persoane

Acesta a precizat ca este important ca cel mic sa nu intre in contact cu alte persoane. 

"Transmiterea aerogena este minimala. Ca atare, daca acest copil este plimbat, dar este protejat sa nu vina in contact cu persoanele din jur, practic, n-ar trebui sa se intample mare lucru (infectare cucoronavirus - n.red.). Dar asta spunem astazi, peste doua sau trei saptamani s-ar putea sa spunem total diferit. Asa ca luati cu titlu de inventar ce va spun acum," a declarat prof. Adrian Streinu Cercel, la emisiunea "Sinteza zilei" de la Antena 3.

Copiii trebuie feriti de acele locuri de joaca unde se presupune atingerea unor suprafete/obiecte comune de catre un număr mare de persoane, dar si evitarea aglomeratiilor din magazine.P

Pentru evitarea raspandirii coronavirusului, muzeele au fost inchise pentru public cel putin pana la 31 martie. Si activitatile culturale, stiintifice si de divertisment in spatii inchise cu peste 100 de oameni au fost restrictionate de teama extinderii epidemiei.

In randul tinerilor si al copiilor (0-18 ani) a fost inregistrata cea mai mica rata de infectare cu noul coronavirus, respectiv 1,4%, iar in cazurile cele mai serioase, micutii au avut febra si probleme respiratorii, dar fara complicatii severe.

Niciun copil mai mic 9 ani nu a decedat pana la aceasta data, iar in grupa de varsta 10-19 ani, rata de mortalitate este de 0,2%, potrivit statisticilor oficiale. 

Ce este un coronavirus?

Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care se gasesc atat la animale, cat si la oameni. Unele infecteaza oamenii si sunt cunoscute ca fiind cauza unor boli, de la raceala comuna la boli mai severe, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) si Sindromul respirator acut sever (SARS).

OMS monitorizeaza continuu epidemiologia acestui focar pentru a intelege mai bine cum circula virusul si modul in care oamenii se pot proteja de infectii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil Adrian streinu cercel Afara

Articole recomandate

Citeste si despre