Tratamente stomatologice in sarcina si alaptare. Ce medicamente avem voie sa luam?

/ / Modificat: 2019-02-19
Tratamente stomatologice in sarcina si alaptare. Ce medicamente avem voie sa luam?

In timpul sarcinii se produc o serie de modificari fiziologice in corpul femeii, motiv pentru care, orice activitate care inainte era normala, acum trebuie sa fie aprobata de medicul ginecolog. Inclusiv tratamentul stomatologic.

Pe parcursul celor 9 luni, probabilitatea aparitiei cariilor creste cu 20% (uneori vorbim chiar si de gingivita), iar viitoarele mamici se intreaba daca pot merge la stomatolog si ce tratament pot lua in aceasta perioada. La toate aceste intrebari, ne raspunde dr. Bilal Takouzli, medic stomatolog. 

In primul rand, atunci cand vorbim despre o sarcina, dar nu numai, este foarte importanta profilaxia. Femeile care vor sa ramana insarcinate trebuie sa mearga si la medicul stomatolog. Astfel, se trateaza problemele care exista deja, precum carii, gingivite, iar daca exista, parodontopatiile se aduc la punctul la care pot fi tinute sub control pe perioada sarcinii, prin controale regulate.

De asemenea, controalele periodice sunt indicate, indiferent de situatie, in timpul celor 9 luni si cel putin doua igienizari, spune dr. Bilal Takouzli.

Tratamente stomatologice in timpul sarcinii 

In primul trimestru de sarcina, atunci cand se formeaza organele copilului, este bine ca tratamentul stomatologic sa fie evitat. Ne referim aici la anestezii, administrarea de medicamente si radiografii dentare. Bineinteles, sunt excluse si albirile dentare, indiferent daca sunt cu laser cu cu lampa.

Nici in ultimul trimestru nu sunt recomandate astfel de tratamente, avand in vedere ca orice stimul exterior sau disconfort produs mamei poate duce la o nastere prematura.

Asadar, cea mai indicata perioada pentru tratamente stomatologice este al doilea trimestru de sarcina.

De asemenea, astfel de tratamente care presupun administrarea anumitor substante care ajung in sange nu sunt indicate nici in timpul alaptarii. 

Este bine de stiut ca, indiferent de perioada, in timpul sarcinii, anesteziile locale nu se realizeaza cu anestezice care contin adrenalina.

In schimb, anesteziile totale sunt interzise pentru ca substanta folosita nu trebuie sa treaca sub nicio forma prin placenta. De asemenea, tratamentele stomatologice complicate, cele protetice sau chirurgicale, sunt total interzise in timpul celor 9 luni de sarcina. De evitat sunt si extractiile, mai ales in primul si in ultimul trimestru de sarcina.

Daca exista urgente si tratamentul nu poate fi amanat pana dupa nastere, avem nevoie obligatoriu si de opinia medicului ginecolog.

  In ceea ce priveste radiografiile, majoritatea medicilor recomanda evitarea lor in timpul sarcinii. Expunerea viitoarei mame la razele X poate dauna fatului, mai ales daca ne aflam in primul trimestru. In cel de-al doilea trimestru se pot realiza radiografii, doar daca se respecta conditiile speciale de protectie. 

Medicamente in timpul sarcinii Anumite tipuri de medicamente care sunt prescrise in timpul tratamentului stomatologic sunt permise, cu prudenta, in timpul sarcinii si pe durata alaptarii. Dar inainte de administrare, stai de vorba cu medicul curant.

Atentie! Streptomicina, kanamicina, gentamicina, tetraciclina sunt total contraindicate in timpul sarcinii si pe durata alaptarii.

Penicilina se poate administra cu prudenta, dar ar fi bine sa se evite pe cat posibil in primul trimestru.Aspirina se poate administra cu grija pentru ca poate provoca sangerarea si trebuie evitata in perioada alaptarii.

Ibuprofenul se poate folosi cu atentie in primele doua trimestre si se evita in ultimul trimestru.

De asemenea, codeina, care produce depresia respiratiei, se administreaza cu grija in timpul sarcinii, dar este permisa in timpul alaptarii.

Sedativele de tipul benzodiazepinelor si barbituricelor se vor evita in ambele perioade.

Asadar, tratamentele stomatologice se pot realiza cu prudenta in timpul sarcinii, dar indicat este ca orice problema sa fie tratata inainte, pentru a evita complicatiile. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stomatolog sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre